Zuren of ontzuren…het is wat jij wilt!

 

Daar zit ik dan, met mijn voeten in een voetenbadje te ontzuren.  En niet zomaar een voetenbadje. Nee, een natriumcarbonaatvoetbadje! Een wattes? Nou, een voetenbadje waar ik in ontzuur.  En nu even duidelijk Anka hoor ik je zeggen. Nou, met regelmaat ga ik met mijn voeten in een voetenbadje zitten met natriumcarbonaat. Dit doe ik omdat mijn lichaam met regelmaat nogal wat verzurende zaken naar binnen krijgt. (vooral in het weekend af en toe:))

 

 

Maar heb jij er wel eens over gehoord? Over basisch en zuur? Laat het mij je uitleggen.

Door de tijd heen verzuurt ons lichaam steeds meer. Een lijstje van te weinig bewegen, langdurig stress, te verzurend eten, op een foute manier afvallen, te weinig mineralen, te veel alcohol,suiker, roken en ga zo maar door; allemaal factoren die niet heel goed zijn voor ons lichaam. Ons lichaam bevat namelijk veel afvalstoffen, welke ‘zuur’ of ‘basisch’ kunnen zijn. Hoe een afvalstof zuur of basisch wordt in ons lichaam, is een verhaal waarvoor je wel iets van scheikunde moet weten, dus dit laten we in het midden. (soms doe je dingen uit eigenbelang…). Wat we wel weten is het feit dat ons lichaam een stabiele PH-waarde moet hebben om het lichaam in evenwicht te houden. Ons lichaam doet er alles aan om zelf dit evenwicht in balans te houden (ph-waarde rond de 7).

Dit doet het lichaam, door een overschot van basen te creëren en dit ook te behouden. Ontzuren dus. Als er namelijk een keer een overschot aan zuren in ons lichaam ontstaat, kan dat gecompenseerd worden door de deze buffer van basen. Maar als we in een vol glas nog meer water doen, stroomt deze ook over. Zodra ons lichaam te zuur is, trekt het mineralen uit onze weefsels die in staat zijn de zuurgraad te verbeteren. Er zijn meerdere mineralen die kunnen alkaliseren, maar de belangrijkste is calcium. Calcium wordt uit de botten getrokken, in onze lichaamsvloeistoffen gebracht en uiteindelijk plassen we de resten uit.Wanneer je lichaam niet voldoende gecompenseerd kan worden door het aantal basen in het lichaam en niet voldoende afgevoerd kunnen worden, hopen ze op en raakt het lichaam steeds zuurder als we hier niets aan doen. Als je lichaam is verzuurd dan is de pH-waarde van je lichaam voornamelijk lager is dan 7. Daarnaast vermindert dit ook onze immuniteit tegen allerlei virussen en infecties, waardoor we sneller ziek worden en zorgt verzuring op langere termijn voor afzetting van mineralen. Hierdoor kunnen de afvoerwegen en andere organen verstopt raken. Zure afvalstoffen kunnen vervolgens slechter ons lichaam verlaten, waardoor het lichaam nog sneller verzuurt. Je lichaam wordt niet persé zuur van producten die zuur smaken, zoals bijvoorbeeld citroen. Het gaat uiteindelijk om ‘zure resten’ die in je lichaam achterblijven. Feitelijk gaat het om het aantal waterstofionen of H+-en in je lichaam. Een hoge concentratie van deze waterstofionen maakt je lichaam zuur.

De klachten die kunnen  ontstaan als je niet goed ontzuurt zijn onder andere spierpijnen, gewrichtspijnen, moeheid, huidklachten, ontstekingen, artrose, jicht, artritis, fibromyalgie, verhoogde bloeddruk en cholesterol, osteoporose, niet kunnen afvallen. Daarnaast vermindert dit ook onze immuniteit tegen allerlei virussen en infecties, waardoor we sneller ziek worden en zorgt verzuring op langere termijn voor afzetting van mineralen. Hierdoor kunnen de afvoerwegen en andere organen verstopt raken. Zure afvalstoffen kunnen vervolgens slechter ons lichaam verlaten, waardoor het lichaam nog sneller verzuurt.

Nu wil je wellicht weten hoe je er achter komt wat jouw ph is en hoe jij hem in balans krijgt.

Als je te weten wilt komen hoe ‘zuur’ je bent, dan kan je dit testen met behulp van een ph-strip. De pH waarde van de urine is het beste tussen de 6,8 en 7,8.

.

Kortom werk aan de winkel! Hoe kan je nu ontzuren? Nou natuurlijk is het heel goed om dit onder begeleiding te doen.Aangezien voeding de belangrijkste oorzaak is van het verzuren, gaan we hier altijd als eerste mee aan de gang. En daarnaast gaan we aan alle andere factoren werken! Het is belangrijk dat je zorgt voor een goed evenwicht. Door het verteren van voeding en omzetten hiervan tot energie, komen afvalstoffen vrij. Deze afvalstoffen kunnen basisch of zuur zijn. Zure afvalstoffen zijn niet per definitie slecht. Het is belangrijk dat de balans hiertussen in stand blijft. Gebleken is dat we steeds vaker ‘te zuur’ zijn en waardoor ons zuur-base evenwicht uit balans raakt.

Ga jij er mee aan de slag? Dan kan ik je wellicht verder helpen!