WAT IS EEN BURNOUT? WAT ZIJN DE SYMPTOMEN?

Burnout, bijnieruitputting, adrenaline vermoeidheid….geef het beestje een naam. Maar wel een naam die waar is. Want eigenlijk bedoelen we allemaal hetzelfde: je bent op, moe en ligt het liefst in bed. Wat mij wel opvalt is dat er vaak enkel naar het stukje mind gekeken wordt hierin. Jammer, want je kunt nog zoveel halen uit je lichamelijk herstel.  Maar hoe zit het nu? Wat is een burn-out? Herken je het? Let wel: een bijnieruitputting is een gevaarlijk woord, aangezien als je bijnieren werkelijk uitgeput zijn, dit een levensbedreigende situatie kan zijn. Maar goed, in de volksmond komt dit woord steeds vaker voor, maar we wel voorzichtig mee moeten zijn te gebruiken.  Laten wij hierin spreken over een burn-out.

Je bent in de ochtend niet vooruit te branden en in de avond ben je ineens super fit en energiek waardoor je niet of nauwelijks kan slapen. Dit is een van de mogelijke klachten die spelen bij een burnout/bijnieruitputting. De oorzaak is dat je lichaam op het foute moment adrenaline aanmaakt en je cortisol in de avond torenhoog is en in de ochtend laag. En dit moet vooral andersom zijn!

Er zijn veel kenmerken, waarvan de een wat vaker voorkomt als de ander. Vermoeidheid en meer honger zijn vooral veel voorkomende symptomen. Maar ook een lage bloeddruk en vaak moeten plassen kunnen er eentje zijn. Dit betekent dus niet dat als je vaak moet plassen een bijnieruitputting hebt. Pak alles in zijn geheel eens bij elkaar. Ik heb er al eens een blog over geschreven…hoe voel je je? Maar wat zijn nu vaak voorkomende symptomen?

De hoofdsymptomen bij een bijnieruitputting en burnout kunnen mogelijk zijn:

MOEITE MET OPSTAAN IN DE OCHTEND, ZELFS NA LANGE NACHTRUST

Eén van de belangrijkste oorzaken van adrenaline vermoeidheid is slecht slapen en te weinig slapen. Daarom is meer slapen en vaker vroeg naar bed gaan een goede manier om te herstellen. Echter deze vlieger gaat niet voor iedereen, want veel worden zo moe wakker. Ook al hebben ze de klok rond geslapen. Mensen met deze klachten staan vaak onder grote druk en ervaren veel stress. Sta je in het begin van een bijnieruitputting/burnout staan altijd aan.Hierdoor hebben ze meer adrenaline en cortisol in hun lichaam en hierdoor wordt de natuurlijke 24-uur cyclus van het cortisolniveau in de war geschopt, waardoor ze ’s avonds juist extra alert en hyperactief zijn en erg onrustig en slecht slapen.

Mensen met bijnieruitputting in een later stadium van de aandoening hebben juist lagere cortisolwaarden in de avond. Maar eigenlijk de hele dag door. De bloedsuikerspiegel is hierdoor veel lager in de vroege ochtend. Het lichaam geeft een seintje dat het weer honger heeft en zorgt ervoor dat je wakker wordt. Daarom zie je vaak dat mensen met deze verschijnselen chronische avondsnaaiers zijn. Je leest dus al dat het niet altijd tussen je oren zit!

ELKE DAG EXTREEM VERMOEID

Ben jij ook elke dag extreem vermoeid en heb je het gevoel dat je altijd minder energie dan voorheen hebt? Vaak zeggen we dat het komt door het ouder worden. Maar weet dat langdurige stress hier ook een oorzaak van is. Ben jij iemand die liters koffie drinkt om je ogen open te houden? Ga dan eens verder nadenken! Als je later in een stadium zit, gaat je lichaam moeite krijgen met adrenaline aan te maken. Het gevolg is dan ook dat andere hoeveelheden zoals cortisol, neurotransmitters als noradrenaline laag zijn. Gevolg….minder energie. Alleen dus die piek in de avond. Dan kun je ineens zo kick van energie krijgen. Lijkt fijn, maar is niet goed!

SLECHT OM KUNNEN GAAN MET STRESS

Heb je het gevoel dat je de hele dag onder immense druk staat? Mensen met bijnieruitputting en burnout hebben vaak steeds meer moeite om te gaan met fysieke en emotionele stress. Daarom is in deze fase intensief trainen uit ten boze. Dit is precies dezelfde reden die ook schuilgaat achter die constante vermoeidheid. Dit heeft allemaal te maken met lage hormoonwaarden die geassocieerd kunnen worden met bijnieruitputting in een later stadium. Op het moment dat er stress op de loer is, moeten hormonen zoals cortisol, adrenaline, noradrenaline en neurotransmitters hun werk doen. Maar als deze al laag zijn zit je toch met een probleem. De stress wordt steeds hoger,vaak gepaard met angst en paniek.

ERG TREK IN (VOORAL ZOUT) ETEN

Een onderdeel van de bijnieren, genaamd de cortex, is verantwoordelijk voor de productie van aldosteron. Aldosteron is een mineralocorticoïde die samenwerkt met de nieren om de afscheiding van vloeistoffen en mineralen te reguleren. Als de bijnieren vermoeid raken produceren we minder aldosteron en scheiden we vaak grote hoeveelheden belangrijke mineralen uit in de urine. Mensen met een uitgeput endocriene systeem moeten hierdoor vaak urineren. Hoewel dit ook vaak met leeftijd te maken heeft wordt dit ook veroorzaakt door bijnieruitputting.Dit betekent dat mensen met bijnieruitputting vaak ongecontroleerde (lage) hoeveelheden van verschillende mineralen als: sodium, kalium en magnesium in hun bloed hebben. Je lichaam reageert hier dan weer op door aan te geven dat je erg veel trek in eten hebt om het verloren sodium te vervangen.

‘S AVONDS VEEL MEER ENERGIE DAN OVERDAG

De lagere cortisolwaarden kunnen onze biologische klok en ons normale waak- en slaapritme volledig in de war schoppen en ervoor zorgen dat je juist ’s avonds bruist van energie. Ik heb dit bovenstaand al vermeld, maar toch gaan we er nog een keertje op in. Bij gezonde mensen met een goed werkende biologische klok bereiken je cortisolwaarden halverwege de ochtend hun piek, waarna het geleidelijk daalt gedurende de dag en avond. Mensen die lijden aan adrenaline vermoeidheid bereikt het cortisolniveau soms zijn piek in de namiddag of avond waardoor deze persoon juist veel energie heeft in de avond. Dit leidt vaak tot andere slaapstoornissen. Dit symptoom steekt vaak de kop op in een vroeg stadium van bijnieruitputting wanneer de bijnieren nog in staat zijn grote hoeveelheden cortisol en adrenaline te produceren. Dus ben alert hierop!

GEBRUIK VAN TEVEEL STIMULERENDE MIDDELEN (KOFFIE)

Ben jij één van die mensen wiens dag draait om het vinden van de volgende shot cafeïne? Als dit het geval is dan ben je niet de enige! Een bakje drap is heel lekker en helemaal niet zo erg. Maar als je het echt nodig hebt om de dag door te komen is het andere koek. Het is een onnatuurlijke manier van energie.Het nadeel van deze stimuli is dat het effect gaandeweg afneemt en als dan de stress toeslaat op je endocrien systeem zul je merken dat elke kop koffie of suikerige snack je een steeds kleinere energieboost geeft. De cirkel wordt dus steeds groter. Zeker als je weet dat deze nepenergie ook zorgt voor slecht slapen. Veel mensen zorgen op deze manier voor een grote disregulatie van de hormoonhuishouding waardoor er extreme vermoeidheid en vele slaapstoornissen kunnen ontstaan.

ZWAK IMMUUNSYSTEEM

Cortisol heeft een beschermende werking voor je immuunsysteem. Een verkoudheid of griepje is vaak een simpel teken dat je lichaam tegen een infectie vecht, echter het is je cortisol die ervoor zorgt dat deze verkoudheid of griep niet verder verergert.Het op peil houden van je cortisolwaarden, dus niet té laag en niet té hoog, is een belangrijk onderdeel van je gezondheid en je weerstand. Stress zorgt ervoor dat je cortisolgehalte veel te hoog wordt waardoor het immuunsysteem te sterk wordt.Vaak zie je dat deze mensen nooit ziek zijn. Als dan ook het cortisol op is, krijg je vaak dat de motor echt leeg is en dus vaak veel ziek zijn. Omgekeerd zorgen lagere cortisolwaarden ervoor dat je immuunsysteem overreageert op pathogenen. Dit kan tot chronische ontstekingen en verschillende ademhalings- en auto-immuunziekten leiden.

Maar wat betekent dit nu voor bijnieruitputting patiënten? Dit hangt er sterk vanaf in welke fase van de ziekte jij je bevindt. In de beginfase van adrenaline vermoeidheid zorgen constant hoge cortisolwaarden voor onderdrukking van je immuunsysteem waardoor je erg kwetsbaar bent voor infecties en ziekten.In latere stadia van bijnieruitputting zorgen juist lage hoeveelheden cortisol in je bloed voor chronische verkoudheid, allergieën en auto-immuunziekten. Vaak zie je ook dat veel mensen in de vakantie of pensioen ziek worden. De onderliggende reden is vaak teveel aanmaak van de cortisol. Als je onder druk staat, pompt je lichaam adrenaline en cortisol rond. De versterkt je afweer een tijdje maar als de stress wegvalt, wordt je afweersysteem minder en wordt je sneller ziek.

ANDERE SYMPTOMEN VAN BURN-OUT/BIJNIERUITPUTTING

Er zijn een groot aantal andere klachten die met bijnieruitputting in verband gebracht kunnen worden. Veel van de volgende symptomen kunnen direct gelinkt worden met de bovengenoemde meest voorkomende klachten. Onderstaande symptomen die voor kunnen komen, kunnen met bovenstaande symptomen zorgen voor een burn-out/bijnieruitputting.

Afhankelijk welke fase van bijnieruitputting jij je bevindt zul je waarschijnlijk een hand vol tot een groot aantal van deze symptomen herkennen.

 • Angst
 • Astma, allergieen en luchtwegklachten
 • Donkere kringen onder je ogen
 • Duizeligheid
 • Depressie
 • Droge huid
 • Extreme vermoeidheid een uur na het sporten
 • Erg vaak urineren
 • Slapeloosheid (insomnie)
 • Gewrichtspijn
 • Lijnen (rimpels) in je vingertoppen
 • Zichtbaar verlies van spieren
 • Lage bloeddruk
 • Lage bloedsuiker
 • Laag libido
 • Pijn in je onderrug
 • Gevoelloze vingers door slechte bloedcirculatie
 • Gewichtstoename
 • Niet kunnen afvallen
 • Vertraagde schildklier

WAT IS DE VOLGENDE STAP?

Je hebt de lijst van symptomen doorgenomen en herkent veel van deze symptomen in jezelf, wat kun je dan doen? Weet dat wij met een goede leefstijl, voeding, ontspanning, beweging en ondersteunende suppletie veel kunnen bereiken! Maak dan ook snel een afspraak als je hulp hierin wilt! Het is niet zo dat je met een bijnieruitputting/burn-out met een pilletje klaar bent. Er moet terug gegaan worden naar de kern. Te beginnen bij de stressfactoren, biologische klok, hormoonhuishouding, voeding en ontspanning! Maar ja, het lukt ook jou! Ga dus niet thuis in de put zitten, want ook voor jou schijnt het zonnetje! Weet dus ook dat als je niet kunt afvallen, je schildklier vertraagd is, menstruatieklachten hebt of wisselende bloedsuikerspiegels hebt die ook een gevolg kan zijn van de bijnieruitputting! Ga de kern aanpakken en niet het gevolg!