Laten we maar met de deur in huis vallen: “Hou jij van jezelf?”

Je vraagt je natuurlijk af waarom ik dit vraag. Nou een ja of nee is essentieel voor de aanpak van jouw voeding! Als het namelijk ja is, dan hebben we vaak snel de koe bij de horens. We passen de voeding aan, lossen een disbalans op en kijken naar jouw beweegpatroon.

Maar als het een nee is, betekent dit dat je jezelf niet de moeite waard vind om goed voor jezelf te zorgen. Of het nu om afvallen gaat, genoeg rust nemen of van je lichamelijke klachten afkomen! Alles staat met een goed zelfbeeld! Dan kun jij alles aan!

Maar ik wil eens dieper ingaan op het onderwerp eetverslaving. Het is niet jouw schuld!

Een eetverslaving is niet jouw schuld! En wat was ik blij toen ik daar achterkwam! Want ook ik heb hier vroeger mee te maken gehad. Of we nu te dik zijn of te dun: wij denken vaak dat het aan onszelf ligt. Gebrek aan doorzettingsvermogen en opgeven is vaak wat er door je hoofd gaat spelen. En daarmee versterken we natuurlijk niet je zelfbeeld! Na veel neurologisch onderzoek wordt een verslaving overigens steeds meer gezien als ziekte, en niet als gebrek aan doorzettingsvermogen.

Nu is het niet zo dat je door het vermijden van die voeding meteen van je verslaving af bent. Want ook een dysbiose in je immuunsysteem, darmen of hormonen zorgen voor een disbalans in je suikerbehoefte en alles wat niet goed is. (maar ook juist problematiek met te weinig eten)

Maar weet dat vitaliteit en gezond zijn begint met van jezelf houden. We zeggen hiermee niet dat je dan meteen van je probleem af bent, maar wat liever voor jezelf zijn en een beter zelfbeeld is de basis van alles! Dan pas kunnen we een stap verder. Vaak beginnen we juist andersom. Wij denken door af te vallen, fitter te worden of wat dan ook, dat wij meer van onszelf gaan houden. Natuurlijk voelen wij ons vaak beter in ons vel. Maar wij weten ook dat het jojo-effect op de loer ligt! Nogmaals een gezond lichaam en goed gewicht heeft echt niet alleen te maken met een goed zelfbeeld. Maar een bijdrage: zeer zeker!

Als je het nu moeilijk vindt, kijk dan eens om je heen! Waardeer de kleine dingetjes: de vogeltjes die fluiten, de zon die schijnt of een goed boek! Ga het onderwerp accepteren en waarderen ook eens meer benoemen. Alles wat aandacht krijgt groeit immers! Daarna ga je dit over jezelf zeggen. Ik werk vaak met affirmaties met mijn coaching en deze methode werkt super!
Als jij heel vaak zegt dat je een tof mens bent, gaat jouw brein dit ook geloven. (net zo goed als je zegt dat je dik bent of hoofdpijn hebt).

En de mooie vervolgstap is om je gezondheid en voeding ook aan te pakken. Je leest dat waarderen en accepteren een essentieel onderdeel is tijdens mijn coaching. Ik geloof immers in een blijvende verandering als de fundering heel stevig is. Is dit zweverig of raar? Ik denk van niet….ik denk dat een huis pas goed kan staan als de fundering stevig is. That’s all!

En dan wens ik jullie voor nu een supermooie herfstweek toe! Geniet van het zonnetje, mooie blaadjes en van de rust!

 

liefs Anka