SALADE TONIJN….SNEL MAAR ZO LEKKER!

Vandaag gaan we voor vis. Natuurlijk kun je vis altijd vervangen voor vlees en andersom! En we gratineren het vandaag met croutons. Ja, ik weet het…niet helemaal Anka-proof zou je denken, maar wel lekker. En als we ze dan toch eten, maken we ze zo gezond mogelijk! Namelijk zonder de onnodige vetten en suikers. Al veel gezonder en nog lekkerder ook! Mensen met een glutenovergevoeligheid moeten dit natuurlijk overslaan:)

Recept voor de croutons (voor  4 porties): 

  • 3 oude boterhammen (anka eet altijd brood van Noets)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • gedroogde peterselie
  • grof zeezout

Bereidingswijze croutons:

  • Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
  • Snijd de korsten van het brood af en snijd het brood in blokjes van ongeveer 1cm x 1cm. Leg de blokjes brood op de bakplaat.
  • Pers de knoflook uit boven de olijfolie en roer dit even goed door. Sprenkel vervolgens de knoflookolie over de broodblokjes en strooi hier gedroogde peterselie en zeezout naar smaak overheen.
  •  Hussel alles even goed door met je handen zodat ieder stukje brood voorzien is van een laagje knoflookolie. Schuif de bakplaat vervolgens in het midden van de oven en bak de knoflookcroutons in ongeveer 15 – 20 minuten goudbruin en knapperig.
  • blikje tonijn op water
  • 1/2 rode ui
  • croutons
  • 1/2 avocado
  • komkommer
  • 1 tomaat
  • eventueel nog extra groenten over van de vorige avond
  • Zelfgemaakte mayonaise (ik heb hem met knoflook gemaakt)

Zelfgemaakte olijfmayonaise:

  •   250 ml. olijfolie
  •   2 eidooiers
  •   2 eetlepels citroensap
  •   1/4 theelepel zout

Bereidingswijze mayonaise:

Meng de eidooiers en het zout in een kom met een klopper totdat het mengsel lichtgeel en schuimig is.
Voeg al kloppend druppel voor druppel de olijfolie toe totdat het mengsel begint te binden. Vanaf dan kun je iets sneller de olie toevoegen.
Voeg halverwege ook beetje bij beetje het citroensap toe.
Voeg zout toe voor de smaak.

De salade:

  • Met een mes snij je het ei en de tomaat in partjes.
  • Snijd de avocado doormidden, haal de pit eruit en snijd in kleine stukjes.
  • Maak de komkommer in dunne plakjes en de sla in kleine reepjes.
  • Lek de tonijn uit.
  • Voeg een halve eetlepel mayonaise toe.
  • Mix de sla, komkommer, ei, tomaat en avocado door elkaar. Voeg de tonijn toe.
  • Strooi een handje croutons er door heen!

Eet smakelijk!