Hoofdpijn, futloos en moe en daar zijn ze dan; de stemmingswisselingen! Hormonen. En ja, ook mannen hebben hier last van. Je blijft maar graaien in die snoeppot. Waar ligt dat nu toch aan? Aan je ijzeren wil of motivatie? Deels zou je kunnen zeggen! Maar het is niet zo makkelijk om te zeggen dat je maar even niks moet pakken. Of even onverwacht een huilbui krijgt. Of even denkt dat heel wereld het gezellig heeft, alleen jij niet. Als het zo makkelijk zou zijn, waarom heeft een groot deel er dan last van? Omdat het gewoon lekker is? Nee!
Oke, eerst even terug naar een veel genoemde klacht in mijn praktijk: te veel slecht eten. Steek je vinger omhoog als je toch wel ontwenningsverschijnselen hebt op het moment dat jij met voornemen 20 start. Hoofdpijn, vermoeidheid, duizelig, rusteloos, emoties die overal heen vliegen, misselijk, zweten, slechte adem, ineens overal suiker zien....etc etc.
Nou, ik ga je zeggen; dit is heel logisch! Wat ik er ook bij ga zeggen is het feit dat je het niet met iets zoets op moet gaan lossen. Ga vooral door met clean en zuiver eten. Het klinkt gek, maar je lichaam moet er gewoonweg wel de tijd voor krijgen om te wennen. Kijk flauwvallen is niet de bedoeling (als je dit hebt dan is het wel heel heftig en is goede begeleiding noodzakelijk). Wat we vaak fout doen is om te gaan stoppen met eten. Nee, ga vooral eten! Alleen op de juiste manier. Geef je daarnaast ook over aan de klachten die je even hebt. Zie het als een goede griep. En ja, nu hoor ik de healthy people allemaal denken dat het allemaal wel mee valt. Maar hoe voelen wij ons als wij een dagje iets te veel van 'het slechte' hebben gepakt? Laat staan als we dit jaren doen!
Vaak hoor je dat mensen zeggen dat ze willen blijven genieten. Maar waarom zou je van 'gezonde voeding' niet kunnen genieten? Nee, we genieten ervan als je met buikpijn op de bank ligt na het eten van een hele zak chips inclusief roze koeken! In de afgelopen jaren heb ik al veel lieve gemotiveerde mensen ontmoet. Echt 1 voor 1 willen ze hun mindswitch veranderen en er keihard tegenaan ga. Ik moet zeggen dat dit juist mijn vak super maakt. Maar toch zie je, hoe gemotiveerd ook, na enkele weken een soort terugval. Vaak hoor ik dat ze het zo lastig vinden om 'gezond' te eten en de verschijnselen die je lichaam neemt tov je mind zijn ineens drastisch omgekeerd. Ik wil wel maar het lukt niet hoor ik vaak. Niet zo gek hoor! En dat heeft dus niet enkel met doorzettingsvermogen te maken!
Echt die mindset is natuurlijk een groot punt. Daar staat of valt alles mee. Maar ik leg het vaak mijn klanten zo uit: Je hebt een huis. In het huis zitten allerlei kamertjes. In het ene kamertje zit een dieet, in het andere kamertje een 'in zes weken is alles beter plan' en zo zijn alle kamertjes gevuld met trainers en coaches. Vaak starten we in zo kamertje om er daarna achter te komen dat dit kamertje niet werkt en hop we gaan naar het volgende kamertje. Maar....we vergeten 2 dingen! Een huis kan nooit goed blijven staan als de fundering niet goed is! Zie de fundering als je mindset!
En daarnaast heb je een dak. Het dak is jouw lichaam: hier spelen hormonale facetten, darmen, lever etc allemaal een rol. Als deze niet in balans zijn gaat je huis lekken. En dus ook de kamer waar je in zit. Als deze barst stort het huis in. Is het dan de methode die niet werkt of is de basis gewoon niet goed?
En daar zit in mijn ogen vaak het probleem. We blijven maar van kamertje naar kamertje gaan maar vergeten de fundering en het dak. De fundering is iets wat je kunt gaan herstellen. Je hebt natuurlijk te maken met je bewustzijn maar ook het onbewustzijn speelt een grote rol. En dan je dak: dit is ook vaak te repareren maar het heeft wel wat meer tijd nodig. Wist je bijvoorbeeld dat je darmen bepalen wat je eet? Als deze niet goed functioneert kan jij nog zoveel willen maar werkt het anders. De bacteriën in de darm bepalen vaak waar ze het beste op groeien. Maar denk daarnaast ook eens aan morfine-achtige stofjes die wij eten en er voor zorgen dat ons beloningssysteem kort wordt geactiveerd. Deze moeten eigenlijk afgebroken worden door een enzym (DPP-IV is the name of it), maar veel mensen missen of te weinig kunnen aanmaken. Je voelt je even helemaal happy, maar een paar minuten later heb je alweer behoefte aan eten. Nou, ga dan nog maar even verder met een laaggradige ontsteking, stress (voor vluchten heb je energie nodig), candida,of slechte ontgifting en je lichaam roept om energie. En energie is..SUIKER!
En zo zijn er nog veel meer redenen waarom jij uit balans kan zijn. (En hormonen spelen niet alleen bij vrouwen nogmaals!). Het is dus niet zo gek dat het moeilijk is om te stoppen met eten van dingen waar je lichaam als het ware om schreeuwt. Iedereen die dit probeert weet dat het net zo moeilijk is als het stoppen met roken. Luisteren naar je lichaam houdt in dit geval in dat je op zoek gaat naar de reden achter jouw behoefte.. "
Oke, sommigen zullen wellicht afhaken na dit te lezen en vluchten weer een kamertje in. Laten we even eerlijk zijn naar elkaar. Echt, ik hoop dat het bij jou lukt! Want dan weet je dat je best gezond bent! Maar voor degene die al poging 20 hebben bereikt zou dit best een punt kunnen zijn om bij stil te gaan staan. Ja, je moet streng zijn voor jezelf. Maar niet enkel met eten. Soms is er net wat meer nodig als alleen de aanpak wat je eet. Je komt dan ook bij het punt dat sommige mensen niet meer afvallen. Insulineresistentie, leptineresistentie etc etc...het heeft allemaal invloed op je gewicht. En ja, natuurlijk gaat elk pondje door het mondje. Maar geloof mij: vaak zie ik echt klanten die zich er perfect aan houden en toch niet afvallen. Ik ga dan ook echt niet zeggen dat zij hun best niet doen! Zelf ben ik van het coldturkey gaan. Dit is heftig zoals bovenstaand beschreven maar past bij mij goed. Met stoppen met roken bouw je het meestal ook niet af...want 1 smaakt vaak naar meer. Maar soms kan het ook zijn dat ik iemand in hele kleine stukjes iets laat aanpassen. Iemand met een burn-out bijvoorbeeld heeft echt geen zin in nog meer verschijnselen...daar ga ik heel voorzichtig mee om. Dit is dan ook vaak waar ik mee start...en met doelen stellen. Als dit dan goed gaat ga ik verder kijken wat er nog meer kan spelen en daar handelen we dan naar.
Maar dan nu het goede nieuws! Donderdag 19 maart geef ik een gratis bijeenkomst om uit te leggen wat jij kunt doen aan jouw hormonen! Dus barst je wel eens uit het niets in tranen uit? Val je uit tegen je partner of kinderen zonder duidelijke reden? Blijf je opgeblazen na het eten? Zijn je wangen soms een tomaat? Kom je slapend je bed uit? Is concentratie een moeilijk punt? Drijf je vannacht weer eens je bed uit vanwege opvliegers? Grote kans dat schommelende hormonen (en dus ook een verdere disbalans in het lichaam) de boosdoeners zijn.
Contact mij dan snel om te zeggen dat je er bij bent!
Dit kan je doen via een belletje, appje, mailtje!
Kijk maar hoe je stemming is:)! Ik ga je vertellen wat je tegen de vervelende klachten kunt doen, zodat je dagelijks leven niet of nauwelijks nog beïnvloed wordt.
Comments