top of page
Zoeken

Oorontsteking?

Vaak leg ik uit dat een oorontsteking voort komt uit het niet in orde zijn van de darmen. Met een oorontsteking heb je  vaak ook darmklachten. Je voelt het niet altijd, maar is er wel:). Bij een loopoor zou je kunnen zeggen dat er poep uit het oor komt. Het darmkanaal loopt van je mond tot aan je kont. Het is verantwoordelijk voor het aansturen van het verkeer tussen de omgeving en het lichaam (binnen- en buitenwereld). Dit noemen we de barrière. Daarom is het belangrijk goed voor de darmen te zorgen en vaak krijg je het advies geen gluten meer te eten. En dan denk jij: “Tuurlijk Anka, geen gluten, wat nu en waarom?"


De darmwand met “tight junctions”

De darmwand bevat tight junctions, een soort stiekjes. Deze stiekjes  zijn eigenlijk een soort douane. Ze controleren het paspoort van de stofjes die de darm in willen. Dit geldt overigens ook voor de bloed-hersenbarriére. Het zijn dus een soort filters wat wel en niet toegelaten gaat worden. Want anders zou elke indringer zo de grens over kunnen lopen. Als je van binnen naar buiten kijkt is de darmwand een laag met daarover een mucosalaag. Dit is een slijmvlies waar ook bacteriën aanwezig zijn: je darmflora!


Slijmvlies

Deze laag is voor 80% aanwezig. Dus dat is best veel! En heel belangrijk. Zo slijmvlies zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat er parasieten en andere stoffen buiten de deur blijven. Het slijm bevat speciale moleculen die zich hechten. Denk dan eens aan bacteriën, immunoglobulinen (eiwitten van het immuunsysteem) en natuurlijke antibiotica. Dus er is best een mooi leger aanwezig in je lichaam.

Verder is je slijmvlies opgebouwd uit eiwitten en dan heb je wellicht wel eens van glutamine gehoord. Het mooie is dat de natuur ons vaak biedt wat we nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan peterselie, spinazie, kip, vis of rundvlees. Daar zit behoorlijk wat glutamine in. Maar goed, glutamine wordt ook weer gebruikt als energiebron en voor het immuunsysteem. Als deze twee laatste dan steeds keihard aan het werk zijn, snap je wat er gebeurd. Een stofje kan namelijk maar 1x gebruikt worden. Als het slijmvlies dan te weinig krijgt, zal deze dus in kwaliteit achteruit gaan en zo kan de flora zich niet hechten.


Waarom geen gluten?

Laten we wel voorop stellen dat er meer redenen zijn voor een slechte darm als enkel gluten. En nee, je hoeft niet meteen alles de deur uit te doen. Maar het is wel goed om je bewust te zijn dat bepaalde stoffen niet altijd goed voor je zijn. Laat ik het hier eens hebben over gluten in het geval dat er vaak ontstekingen opspelen in je lichaam.


Gluten zorgen er namelijk voor dat de tight junctions open gaan staan. Dat de paspoortcontrole verdwijnt. Leuk voor de indringers, maar minder leuk voor ons. Zodra de grenzen dan open zijn kunnen indringers als onverteerde eiwitfragmenten en toxines opgenomen worden door de bloedbaan. Dit noemen we dan een 'leaky gut'. 80% van het immuunsysteem vindt plaats in de darm. Je snapt wel waarom ik hier dan ook met regelmaat op hamer:). En je snapt dan wellicht nu ook als de indringers lekker de grenzen over gaan het één feest voor ze wordt. Denk aan allergie, hooikoorts, astma, allergie, huidproblematiek, breinsizzles en dus ook kno-problemen.


Natuurlijk is glutenvrij eten niet de enigste oplossing. Er is echt wat meer nodig om de darm weer goed te krijgen. Daar kunnen wij je bij helpen. Maar als jij dan begint bij stap 1....lief zijn voor jezelf:).


Dus als er bij jou, of je kleintje, 'poep' uit je oor komt: weet dan dat er meer te doen is als een dosis anti-biotica:).







コメント


bottom of page