top of page
Zoeken

Onder elke angst zit een behoefte

Gisteren vroeg ik of jij het de moeite vond om in jezelf te investeren. En ik bedoel dan niet alleen investeren met geld. Maar denk ook eens aan tijd of aandacht? Ik kreeg hier verschillende antwoorden op, maar één antwoord was heel mooi. "Jeetje mooie vraag. Mag ik er over na denken?" Tuurlijk! Dat je er over na wilt nadenken is al een investering!



Maar waarom vinden wij investeren in onszelf zo moeilijk? Ok, geldtechnisch kan ik het mij voorstellen. Dat zijn overwegingen en keuzes. Maar een podcast luisteren kost niks, een boek minimaal en tijd kun je inplannen. Ik denk dat er wat meer achter zit.

Ja, het heeft te maken met zelfliefde, jezelf iets gunnen en aardig zijn voor jezelf. Maar volgens mij zit er ook een weerstand tegen verandering aan vast. Want veranderen is eng! Als je kiest om in jezelf te investeren, dan zal dit altijd een verandering met zich meebrengen. Je gedachten kunnen veranderen, keuzes kunnen veranderen en dat is eng. Je wordt in beweging gezet. Er is angst voor het onbekende. Ken je uitspraak: "Wat de boer niet kent ...."?


Vaak zie ik dit ook echt letterlijk aan mijn bureau trouwens. Als ik iets vertel over anders eten, kijken mensen mij met grote ogen aan en weet wat ze denken. Er komt weerstand tegen het onbekende. De stap is gemaakt om iemand in te schakelen, maar anderzijds op het moment dat die persoon jou uitlegt wat te doen schiet je in de stress. Dat heeft dan ook niks met motivatie te maken!

En die weerstand is heel normaal! Het is een natuurlijk mechanisme. Iets nieuws en onbekends doen is evolutionair gezien iets levensbedreigends.

Overigens: waarom denk je dat negatieve gedachten veel langer blijven hangen dan positieve? Negativiteit is voor het lichaam gevaar. En ook als is het tegenwoordig niet levensbedreigend; het lichaam signaleert gevaar! Dus logisch dat dit gevaar veel beter geprogrammeerd wordt dat iets leuks


Ok, dan die weerstand? Hoe zit dat nu? Het onderliggend aspect is angst. Angst is een onderliggende emotie. En daar zit de kern. Als je de onderliggende emotie bij angst weet en weet waarom deze bij je speelt, zul je zien dat er dingen in gang worden gezet. Je lichaam gaat dan ook snappen dat er geen gevaar is.


Wist je trouwens dat als jij constant van jezelf denkt dat je iets niet kunt, niet goed genoeg bent, geen motivatie hebt, denkt dat je toch niet kunt veranderen, 'gezond' eten jou niet lukt en ga zo maar door dat je hersenen dit zo ook gaan programmeren? Tijd voor verandering dus! En dat kan! Om je lichaam en brein te gaan begrijpen.


Als je angst kunt gaan verminderen zul je zien dat je je doelen sneller behaald gaan worden. Emoties geven namelijk een signaal af. Dus als jij angst vermindert en zo naar de onderliggende emotie gaat kijken, zul je zien dat de behoefte dus sneller vervult worden.


Laat ik een voorbeeld geven;


*Angst om afgewezen te worden geeft aan dat je behoefte hebt om gezien te worden.

*Angst voor een ruzie duidt erop dat je behoefte hebt aan harmonie.

*Angst om te iets fout te doen duidt op behoefte aan succes

*Angst voor eenzaamheid duidt op behoefte dat je graag vriendschap wilt.


Dus angst voor = Behoefte aan....


Als je denkt waarom je weerstand hebt, ga dan eens die angst aan. Maar ga vooral kijken waar jouw behoefte ligt. Ga hierna doelen stellen om die behoefte te kunnen vervullen en ga vooral je mind resetten!


Is dit herkenbaar voor jou? En durf jij in jezelf te investeren?

Ik ben heel benieuwd!


Liefs Anka


Ps: In het programma wat maandag start ga ik jou leren hoe brein en lichaam samenwerken. Want echt: als jij gelooft komt alles goed!

Commentaires


bottom of page