Gisteren sprak ik een klant over carnaval. Zij is al even met haar microbioom en lever bezig. Ze vroeg mij of ze het nu helemaal ging verpesten. En of ze haar lever niet afvalstoffen ging opslaan.
Laat ik voorop zeggen dat de lever niet uitscheid. Je moet moet het zo zien dat de lever zorgt voor jou en het eigenlijk niet andersom moet. Vooral de nieren en darmen scheiden uit. Enkel de lever zorgt voor het onschadelijk maken.
Wat doet de lever nu eigenlijk?
*De lever verwerkt de in de darm opgenomen voedingsstoffen
*Verwerkt ook de afvalproducten van de celstofwisseling en giftige stoffen, zoals medicatie, milieugif en toevoegingen in voeding
*Maakt giftige stoffen onschadelijk door ze te binden aan eiwitten of door de structuur te veranderen
*De lever houdt de glucoseconcentratie in het bloed op pijl
*Zorgt voor de afbraak en aanmaak van aminozuren, waaruit de eiwitten in je lichaam opgebouwd worden
*Zet hormonen om, waarna deze uitgescheiden kunnen worden
*De lever produceert gal om afbraakproducten af te voeren en voor de vertering van vetten
*De lever produceert cholesterol: en ja cholesterol hebben we heel hard nodig!
*Produceert protrombine, een stof die noodzakelijk is voor het stollen van het bloed
Daarom is de lever ook een supermooi scheikundig tandwiel. Het is een biochemische plaats. En nog wel het grootste orgaan van je lichaam.
De lever zorgt dat je lichamelijke obstakels en verkeerde stoffen hersteld worden.
De lever zorgt er bijvoorbeeld voor dat als je darmen niet helemaal hun werk doen en er daardoor stofjes komen die er niet horen, zorgt de lever dat dit ontgift wordt. Maar als een tandwiel constant moet draaien en harder en harder moet, gaat het niet helemaal goed.
Het is dan ook belangrijk dat je lever niet constant overbelast wordt. Denk eens aan slecht eten, veel koffie, frisdrank, alcohol, maar ook medicatie en toxische stoffen in ons milieu en producerend in ons lichaam. Dat is erg pittig voor dat je fabriek genoemd de lever.
Via 2 routes, detoxificatie genaamd, gaat je lever hard aan de gang. De in vet oplosbare stoffen worden omgezet in wateroplosbare stoffen. Als ze omgezet zijn door de lever, worden ze via de galblaas, afgescheiden. (en dus niet uitgescheiden). Via de ontlasting of via bloed naar de nieren (omgezet naar urine) worden ze uitgescheiden. Nu is het heel belangrijk dat de fases goed op elkaar afgestemd zijn. Ik leg het altijd uit dat de eerste fase vuilniszakken verzamelen is en in de tweede fase worden vuilniszakken door vuilniswagens opgehaald en weggebracht. Je snapt als vuilniszakken verzamelen harder gaat als dat de wagens ze wegbrengen er een opstapeling komt van afval. Denk aan buiklachten, niet naar de toilet kunnen, duizelig, jeuk, vieze smaak in de mond, hoofdpijn, spierpijn, moe etc. Voor de processen goed te laten lopen zijn er ook meer stoffen nodig. De zogenaamde hulpstoffen zoals vitamine b, mineralen, zwavelhoudende hulpstoffen en antioxidanten.
Maar hoe werken die fases nou? Hoe krijgen we die vuilniszakken nu naar de vuilnisbelt.
Fase 1
De vuilniszakken verzamelen! Dat gebeurd dus in fase 1. In deze fase wordt een deel onschadelijk gemaakt. Dit gebeurd door enzymen (P450). Toxines als drugs, pesticiden,zware metalen maar ook hormonen en stoffen als histamine worden deels onschadelijk gemaakt. De vuilniszakken gaan dus open om zo de gekozen stoffen deels onschadelijk te maken. De andere afvalstoffen moeten dus al uit de vuilniszakken gehaald worden om zo naar fase 2 te gaan. Hoe ben jij als je een wijntje op hebt? Kan jij er een paar op of ben je naar 1 slok tipsie? Dan zou dit zomaar eens hieraan kunnen liggen. Als je dan ook nog eens weet dat je niet tegen koffie kan...dan gaat er vaak in fase 1 iets niet goed. En als er nu in deze fase niet goed wordt ontgift snap je dat die vuilniszakken teveel restproducten achter laten. (vrije radicalen genaamd). Deze zorgen voor veel klachten.
Fase 2
Dan wordt het tijd om het uitgepakte restafval (de omgezette gifstoffen) verder wateroplosbaar te maken. Hiervoor komen er via zes routes de vuilniswagens aan.
We noemen ze
-Methylering: zorgt voor specieke hormonen en histamine. (dus heb je histamineklachten denk dan hier eens aan)
-Sulfatie: deze doet veel werk bij veel hormonen en zware metalen.
-Acethylering: verwerkt veel medicatie zoals antibiotica.
-Glycinatie is de vrachtwagen die zorgt voor o.a. nicotine en bepaalde E-nummers
-Gluathionconjugatie is de wagen die paracetamol, alcohol, koffie en peticiden verwerkt.
-En de glucoronidatiewagen verwerkt oxazepam, morfine en aspirine.
Zo zie je dat elke vrachtwagen dus bepaalde stoffen verwerkt en afvoert. Daarvoor hebben ze dan wel weer stofjes nodig om dit goed voor elkaar te krijgen. Als je een auto te weinig benzine geeft, geen olie en geen watervloeistof krijg je ook storingen. In het lichaam zien we dit als macronutriënten. En elke vrachtwagen heeft weer een ander stofje nodig.
Je ziet dus hoe belangrijk de werking van de lever is: de vuilniszakken moeten niet harder gestapeld worden, dan de vrachtwagens aankunnen En er moeten genoeg stoffen zijn om de vrachtwagens goed hun werk te kunnen laten doen zodat ze daarna de stoffen kunnen laten uitscheiden door de nieren. Als dit alles stroef verloopt krijg je dus lichamelijke klachten. Nu kan het ook zo zijn dat je DNA het met een bepaalde vrachtwagen al zwaarder heeft. Dan is het nog belangrijker deze goed te ondersteunen. Nu is het belangrijk te kijken in welke fase het niet goed gaat. Kan de lever zelf de voedende taak niet aan of is zijn er bepaalde dingen geblokkeerd? Als dit alles te lang duurt komt je in een soort file en daar zijn dan weer andere klachten mee gepaard.
Nu snap je dat carnaval dus een lekkere aanslag op je lever kan zijn. Erg? Nee! Als je vier dagen volop geniet in een gezond lichaam is er niks aan de hand. Maar weet wel dat je de dagen na carnaval dan even een reset nodig hebt. Het vasten van vroeger is dan eigenlijk nog niet eens zo gekke gewoonten. Maar dan moet je wel op de juiste manier vasten haha. Anders heb je daar weer een probleem mee.
De mensen onder de rivieren weten wel wat feesten is. Ik zeg altijd: "Of je hebt vier dagen 'schijt' aan alles of je neemt de tips toch maar in je achterhoofd. En nee ik ga niet zeggen dat je aan het water moet. Hallo.....als rasechte Brabander snap ik het echt wel!
Maar wat kun je er nu aan doen om de carnaval nog een beetje gezond door te komen?
Tips voor een goede carnaval
*Start de dag met een groot glas lauw water met citroensap.
*Probeer niet teveel tussendoor te eten. Je lever heeft al genoeg werk te doen.
*Begin de dag met een gezonde smoothie (zorg hierin ook voor goede eiwitten , vetten en veel groenten!) en eet voor je het feestgeruis in gaat nog een groot bord met eiwitten en goede vetten. Je zult merken dat je maag de alcohol dan veel leuker vindt.
*Drink tijdens de maaltijden geen alcohol. Dan gaat je lever het echt heel zwaar krijgen. Je lever krijgt dan helemaal blokkades en gaat de insuline van eten opslaan als vet.
*Of dans veel of drink minder. Als je 10 minuten danst is er 1 biertje weg.
*Je lichaam knapt niet op van een vette hap. Het is wel lekker:) Maar weet dat alcohol hongering maakt. Maar de lever moet dus 10x harder aan de gang als er naast drank ook nog eens het foute eten naar binnen komt.
*Drink een paar glazen thee als je thuis bent met verse gember en kurkuma om zo de lever te ondersteunen.
*Neem een goede multivitamines met actieve vitamines (kijk dus goed naar het merk). Zorg ook voor goede mineralen. Vooral vitamine C, zink, vitamine d, magnesium en vitamine b is essentieel!
*Neem je voor om naast 1 glas alcohol ook 1 glas water te pakken!
*Voor je gaat slapen drink je twee glazen water en neem een extra b-vitamine.
*Slaap ook nu 8 uur per nacht.
*Voor volgend jaar: zorg een paar dagen voor carnaval voor carnaval dat je heel clean eet en je lever ondersteunt met een goed ondersteunend supplement. (Doe dit nooit zomaar op eigen houtje)
*Hetzelfde geldt voor na carnaval!
Commentaires