top of page
Zoeken

Candida

VAN ONDEREN!!!


Ja hoor, het is weer zover. Jeuk! Heel veel jeuk!


Eigenlijk is er bij dit probleem geen sprake van een schimmelinfectie maar van een infectie met de gist candida. Elk mens heeft candida bij zich, vooral in de darm. De gist hoort echter niet zodanig hard te kunnen groeien dat je er last van krijgt: de vaginale candida-infectie, infecties met candida van huid en nagels (schimmelnagels), overmatig veel schimmel in de darmen of schimmel in de borst bij borstvoeding. Candida kan zich goed vermeerderen op/in vochtige warme plekken. Candida heeft suikers nodig om zich te kunnen vermeerderen. Hoe meer suiker je eet, hoe meer kans op een candida-infectie. Veel vrouwen met terugkerende candida-infecties hebben steeds last tijdens een bepaalde periode van de cyclus. Vaak in de week voorafgaande aan de menstruatie, soms steeds in aansluiting op een menstruatie. Candida groeit namelijk het beste als er veel oestrogenen worden gemaakt, zoals ook het geval is tijdens een zwangerschap. Verder gedijt candida als het immuunsysteem wat minder goed werkt, bijvoorbeeld als je ook een andere infectieziekte hebt of net een antibioticakuur hebt genomen. Normaal gesproken kan je afweersysteem candida goed in het gareel houden, dit gebeurt in nauwe samenwerking met melkzuurbacteriën die zich in groten getalen in je darm bevinden, in je vagina en op je huid.


Symptomen

  • Jeuk

  • Branderig gevoel in de vagina

  • (Korrelige) witte afscheiding

  • Reukloze afscheiding, (afscheiding met een vieze geur wordt veroorzaakt door foute bacteriën zoals Gardnerella Vaginalis, dit probleem wordt ook bacteriële vaginose genoemd).

  • Branderig gevoel na plassen

  • Pijn bij of na het vrijen


Wat doet de arts

  • Er wordt niet vaak een lichamelijk onderzoek gedaan om te kijken of er inderdaad sprake is van candida, de symptomen worden geacht voor zich te spreken

  • Bij terugkerende klachten wordt soms een kweek afgenomen

  • Sommige artsen kijken zelf even naar een beetje afscheiding onder de microscoop, candida is makkelijk te herkennen. Bovendien kan bekeken worden of er voldoende melkzuurbacteriën aanwezig zijn.

  • Voorschrijven van vaginale zetpillen, vaginale crèmes of capsules om eenmalig in te nemen met schimmeldodende middelen.

  • ·Bij terugkerende vaginale infecties worden soms ‘kuren’ gegeven van middelen om te slikken, om preventief te gebruiken

  • Deze kuren onderdrukken de vaginale schimmelinfectie vaak afdoende. Echter als het onderliggende probleem zoals verkeerde voeding of verminderde werking van immuunsysteem, of tekort aan melkzuurbacteriën niet wordt aangepakt, kan het probleem makkelijk terugkomen.


Wat kun je zelf doen?

Was je niet te vaak en alleen met water, geen zeep. Zeep doodt de goede melkzuurvormende bacteriën en verhelpt het probleem niet. Candida infecties zijn eerder het probleem van te goede hygiëne dan van slechte hygiëne.


Gebruik geen inlegkruisjes en ook geen tampons. Inlegkruisjes zorgen voor een warme, vochtige omgeving waar candida het juist prima doet. Tampons zuigen de goede bacteriën uit je vagina.


Spoel de vagina niet, ook niet met melkzuuroplossingen of Molkosan. Je spoelt de gunstige melkzuurvormende bacteriën die de candida moeten bestrijden juist weg.


Draag katoenen ondergoed, liever geen strings of ondergoed van polyester. Polyester ademt niet en strings kunnen de tere huid van de schaamlippen enigszins kapot schuren. Candida groeit geweldig goed als er kleine wondjes zijn.


Vrij nooit als je pijn hebt. Als je pijn voelt zal je vagina niet voldoende vochtig worden. Door de wrijving ontstaan kleine wondjes, daar groeit candida juist heel goed in.

· Scheer je schaamhaar niet. Hierdoor ontstaan ook kleine wondjes, dé voedingsbodem voor candida. (Het haar zit daar niet voor niks).


Stop (tijdelijk) met het eten van suiker. Suiker zit in heel veel kant en klare voedingsmiddelen in een pakje, zakje, glaasje, blikje, potje. Drink geen frisdrank en geen vruchtensap.


Vervang de suiker in je voeding niet door light producten. Aspartaam, een veel gebruikte zoetstof is zeer slecht voor de melkzuurvormende bacteriën in je darm. Deze bacteriën zijn juist nodig voor het bestrijden van candida.


Eet veel groenten, liefst 500 gram per dag. De vezels in groenten zijn fantastische voedingsbodem voor de goede probiotische darmbacteriën. Deze helpen candida de kop in te drukken.


Stop (tijdelijk) met het eten van gluten en melkproducten, dit kan goed helpen om het microbioom in de darm (de verzameling bacteriën) in een goede conditie te brengen, zodat candida geen kans krijgt.


Gebruik natuurlijke middelen tegen candida.


Uitwendig kun je verdunde tea tree olie gebruiken. 5 druppels op 10 ml johannisolie of amandelolie.


Voor inwendig gebruik zijn er vaginale zetpillen met tea tree olie te koop (Vaginor van Cydonia). Of maak bolletjes kokosolie met wat druppeltjes tea tree olie.


Gebruik hierbij wel altijd vaginale probiotica

  • Zetpillen met melkzuurvormende bacteriën: Symbiovag

  • Vaginale capsules met melkzuurvormende bacteriën: Ecologic Femi

  • Gebruik orale probiotica, vooral na een antibioticakuur is dit zinvol. Het kan ook goed helpen bij terugkerende vaginale candida-infecties. Gebruik dan een middel met een grote hoeveelheid bacteriën: liefst meer dan 10 miljard bacteriën per keer en liefst met 8 of meer verschillende melkzuurvormende bacteriën. Doe dit gedurende een periode van minimaal 14 dagen, bij terugkerende klachten gedurende enkele maanden.

Weet dat candida vanuit de darm komt en daar dus ook de oplossing zit!

Als je steeds opnieuw last hebt van terugkerende vaginale candida-infecties kan het raadzaam zijn om een therapeut of arts te bezoeken die een z.g. darmscreening kan aanvragen. Dan wordt er onder andere bekeken of er ook candida in de darm groeit en of er voldoende melkzuurvormende bacteriën in de darm aanwezig zijn. Een specifieke therapie met supplementen is dan mogelijk.

Comments


bottom of page