Poep? Anka heb jij het nu over poep? Yep…laat ik het uitleggen!

Zondag hebben wij al mogen genieten van wat hogere temperaturen. En dat is maar goed ook! Want deze maand begint de lente! Tijd voor de grote schoonmaak. En dan bedoel ik niet alleen de schoonmaak van je huis. Wat dacht je van jezelf? Want heb jij deze winter ook zo last gehad van de griep? Dan wordt het tijd om je darmflora eens onder de loep te nemen.  Een goede darmflora maakt je fitter. Je kunt je darmen letterlijk gezond eten. Mocht dit niet lukken, dan moeten we verder gaan kijken. En dat is waarom ik zoveel in de schoolbanken zit. Om te leren over onder andere POEP!

Maar waarom is die darm nu zo belangrijk?

De opname van voedingsstoffen begint in je darm. De darm zorgt er deels voor om je hormoonhuishouding in goede banen te leiden, je immuunsysteem gezond te laten zijn, je lekker in je vel te voelen, de dag aan te kunnen en fit door het leven te kunnen. Dus als iemand gezond eet en er zijn nog steeds klachten, ga ik de spijsvertering eens onder de loep nemen. Want ook al eet je gezond, als de opname of vertering niet functioneert gaat het mis. Als de darmflora niet intact is gaat het ook mis met je hormoonhuishouding (en die zorgt niet net voor hoe je je voelt en of je vet kunt verbranden of niet). Dus focus je niet eens meteen op het afvallen, maar op het gezond worden van je lichaam.

 

Het is dus heel belangrijk dat er goede bacteriën in je darmen wonen, want deze bacteriën beschermen je via allerlei mechanismen tegen kwaadaardige indringers van buiten en houden je lichaam gezond. Goede bacteriën hebben een aantal belangrijke functies, zoals:

 • Ze houden de ‘slechte bacteriën’ op afstand.
 • Ze ondersteunen het immuunsysteem, zowel in je darmen als in het algemeen.
 • Ze beschermen tegen allergieën.
 • Ze verteren en absorberen bepaalde koolhydraten.

Heel vaak als ik een uitslag analyseer zie ik dat deze residente flora te weinig aanwezig is. Dat is zo onwijs jammer, want wij hebben deze dus nodig. Als je niet voldoende goede bacteriën in je darmen hebt kan dit leiden tot allerlei ziekten en aandoeningen. De meest voorkomende darmproblemen zijn:

 • Prikkelbaar darm syndroom (PDS): in de volksmond vaak ‘spastische darm’ genoemd, een aandoening waarbij de darmbewegingen zijn verstoord waardoor eten te snel of te langzaam verteert
 • Candida: een schimmelinfectie in de darmen
 • Lekkende darm: een beschadigde darmwand waardoor onverteerd voedsel en gifstoffen kunnen worden doorgegeven aan de bloedbaan, wat leidt tot een verkeerde reactie van het immuunsysteem
 • Lactose-intolerantie: een aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om de lactose in melkproducten te verteren
 • Darminfectie veroorzaakt door de bacterie Clostridium Difficile: deze ziekte ontstaat meestal na bepaalde antibioticabehandelingen
 • Inflammatoire darmziektes (Colitis Ulcerosa en de Ziekte van Crohn): chronische ontstekingen in de darmen of het spijsverteringskanaal
 • Helicobacter pylori (H. pylori): een bacteriële infectie die zweren en chronische maagontsteking veroorzaakt

Hoe merk je nu dat je klachten hebt? 

Ten eerste is het heel belangrijk te weten dat een probleem nooit lokaal speelt. Als je een urineweginfectie heeft, betekent dit dus niet dat je de blaas moet behandelen. Dit is symptoombestrijding. Ga op zoek naar de oorzaak! De belangrijkste functie van het spijsverteringsstelsel is om voedsel af te breken zodat voedingsstoffen door het lichaam kunnen worden opgenomen om het lichaam energie te geven, te helpen groeien en te herstellen. Als dit proces wordt verstoord geeft het lichaam een signaal aan je af in de vorm van een of meer symptomen, waaronder:

 • Brandend maagzuur
 • Opgeblazen gevoel
 • Voedselallergieën
 • Diarree of verstopping
 • Urineweginfecties
 • Vaginale infecties
 • Premenstrueel Syndroom (PMS)
 • Impotentie, verlies van libido of onvruchtbaarheid
 • Acné en andere huidirritaties zoals couperose
 • Huidinfecties
 • Eczeem
 • Zwakke of afbrokkelende vingernagels
 • Vermoeidheid
 • Depressies
 • Hoofdpijn of migraine
 • Astma
 • Diabetes

De belangrijkste oorzaken van problemen met de darmen

Het spijsverteringsstelsel: ik kan er over blijven leren. En soms zit ik ook met handen in mijn haar. Hoe werkt het nu precies en wat doet het nu. Maar het is ook een mooi systeem. Het is kwetsbaar en kan al snel verstoord raken. Het is een beetje het kip en ei verhaal. Alles staat in verband met elkaar. Zie een probleem nooit als een op zichzelf staand iets.   De meest voorkomende oorzaken van een niet goed functionerende spijsvertering zijn:

 1. Een ongezond voedingspatroon
 2. Stress
 3. Voedselallergieën en -intoleranties
 4. Hormonen
 5. Ziektes, een verzwakt immuunsysteem en medicijngebruik

 

In dit onderzoek wordt de hoeveelheid residente (goede) bacteriën en transiënte (slechte) bacteriën bepaald. Daarbij wordt naar de vertering van het voedsel gekeken. Gaat het allemaal goed met de opname en verwerking van eiwitten, vetten en koolhydraten? Ook de pH (zuurgraad) van de ontlasting zegt iets over het wel of niet goed functioneren van onze darmen. Tenslotte wordt de aanwezigheid van gisten en schimmels bepaald.

Bij een verhoogde aanwezigheid van gisten en schimmels, die ontstekingen veroorzaken, heeft de lever een te grote taak afvalstoffen weg te werken. En kunnen klachten ontstaan die zich uiten in hoofdpijn, (extreme) vermoeidheid of algehele malaise etc.

De microscopische inspectie op vetten, zetmeel en spiervezels geeft inzicht in de spijsverteringscapaciteit. Dit deel van het onderzoek kan worden toegepast als men vermoedt dat er sprake is van een verminderde verteringscapaciteit.

 

Stop met het erin stoppen van maagzuurremmers. Stop met je crashdieet, stop met onnodige dingen naar binnen te stoppen! In plaats van de opmerking dat je er maar mee moeten leren leven kun je het probleem verder aanpakken. Samen met een therapeut/arts kun je echt op zoek naar het probleem (wat een leuk werk heb ik toch!). Samen op zoek gaan naar de juiste balans tussen de goede en slechte bacteriën in het spijsverteringsstelsel. Op zoek gaan naar parasieten,virulente factoren, voedingsintoleranties, histamineproblematiek etc. Weet dat een oplossing niet in 1x geboden kan worden. Stap van dit idee af. Soms is een snelle actie nodig. Ook ik neem wel eens antibiotica als het echt niet anders kan. Maar ik weet wel dat ik daarna keihard aan mijn herstel moet werken. Dus als jij met onverklaarbare klachten zit en je hebt gehoord dat je er maar mee moet leren leven, weet dan dat dit niet hoeft. Zoek juiste hulp en ga ervoor! En ik spreek uit ervaring dat je dan uit een heel ander oogpunt kunt kijken!  Weet dat je jezelf veel lekkerder, energieker, gezonder en sterker gaat voelen en  veel makkelijker in staat bent om blijvend gewicht te verliezen en er veel beter uit gaat zien, omdat je lichaam nu veel beter in staat is om gezonde voedingsstoffen die het dagelijks nodig heeft in zich op te nemen. Poep….super interessant dus:)!