Ook last van pcos

PCOS wat is dat?

Betekent PCOS het Potverdikkie O not Cool Syndroom? Of tewel het PolyCysteus-Ovarium Syndroom. Met regelmaat krijg ik mensen in mijn praktijk die last hebben van hormonale klachten. En dus ook klachten op het gebied van PCOS. Maar wat is nu precies PCOS?

PCOS betekent op uitgebreid het polycysteus-ovariumsyndroom. Een hele mond vol dus. En als je weet dat 5 tot 10 procent van de Nederlandse vrouwen hier last van hebben, weet je wel genoeg.

PCOS is een gynaecologische aandoening. Hierbij vormen er vochtblaasjes op de eierstokken, die de menstruatiecyclus verstoren omdat er geen eisprong plaatsvindt. Vroeger werd gedacht dat PCOS een op zichzelf staande genetische aandoening was, maar tegenwoordig weten we dat PCOS veroorzaakt wordt door een verstoring van je hormonen.

Even terug naar de biologieles van vroeger. Want hoe werkt je maandelijkse cyclus ook alweer? Normaal gesproken geeft je hypothalamus een signaal af, na je menstruatie, om FSH en LH af te scheiden. Deze 2 hormonen zijn erg belangrijk in de cyclus. Want deze hormonen zorgen ervoor dat je eierstokken oestrogeen aanmaken.                                                                                                                                    Het hormoon oestrogeen ontwikkelt eicellen, waarvan er één vrijkomt in de eileiders bij de eisprong/ovulatie. Deze eicel maakt progesteron aan, waardoor je baarmoeder zich gaat klaarmaken voor de innesteling van een bevruchte eicel. Mocht er geen eicel innestelen, neem de productie van progesteron en oestrogeen af, waardoor je gaat menstrueren.                                                                                                        Oke, dit gebeurd er dus met een gezonde cyclus. Maar met PCOS gaat het net wat anders. Er komt namelijk geen rijpe eicel vrij. Sterker: er vindt geen eisprong plaats. Er wordt dus geen progesteron aangemaakt, waardoor je hypothalamus steeds denkt dat hij FSH en LH moet aanmaken. Maar doordat deze dus niet worden tegengewerkt door progesteron, is je hormoonbalans totaal verstoord.                                   Omdat de LH erg hoog is, worden er meer androgenen geproduceerd. Dit zijn eigenlijk mannelijke hormonen, die weer omgezet kunnen worden in testosteron. En je snapt al, dat hierdoor vervelende symptomen kunnen ontstaan.

SYMPTOMEN

Welke symptomen zie je nu met PCOS boven tafel komen? Hoe herken je het nu? Want jammer genoeg zie je het niet in je bloed.  Hieronder symptomen, die erg divers kunnen zijn, maar wel goed te herkennen zijn. Samen met blaasjes in je eierstokken, kan dit leiden naar PCOS.

 • Onregelmatige menstruatie: Doordat er geen rijpe eicel vrijkomt, ga je ook niet of minder menstrueren. Vrouwen met PCOS hebben minder dan 9 keer per jaar een menstruatie of menstrueren helemaal niet.
 • Onvruchtbaarheid: PCOS is een groot probleem als je zwanger wilt worden. Omdat je eierstokken geen eicellen kunnen laten rijpen, kan de eicel ook niet bevrucht worden. Door PCOS ben je dus onvruchtbaar of heb je verminderde vruchtbaarheid.
 • Mannelijke lichaamsbeharing: Je hormoonbalans is verstoord, waardoor je meer lichaamsbeharing krijgt. Je kunt dan denken aan haren op je bovenlip, kin, buik, rond je tepels en aan de binnenkant van je bovenbenen.
 • Te hoog cholesterol: Je LDL-cholesterol gaat omhoog, en/of je HDL-cholesterol gaat omlaag. Dit is ongunstig, omdat te veel LDL-cholesterol voor slagaderziekte kan zorgen. HDL-cholesterol voert juist overtollig cholesterol af naar de lever om afgebroken te worden.
 • Verhoogde bloeddruk: Een langdurig hoge bloeddruk kan schadelijk zijn voor je hart, slagaders en hersenen en de oorzaak zijn van hart- en vaatziekten.
 • Kleine wratjes: In de oksels, rond het gezicht, de hals en nek.
 • Acne, vette huid en roos
 • Bekkenpijn
 • Overgewicht en obesitas: Dit heeft te maken met je metabole systeem dat verstoord wordt door de disbalans in je hormonen.
 • Diabetes type 2: Door insulineweerstand als gevolg van PCOS kun je diabetes type 2 oplopen
 • Slaapapneu
 • Minimaal 12 follikels (kleine cysten) die zich ontwikkelen in de eierstokken (dit is te zien op een echo)
 • Haaruitval
 • Acne
 • Lovehandles
 • Last van stemmingswisselingen
 • Skin tags (losse huidflapjes) onder de oksel
 • Donkere pigment vlekken bijvoorbeeld in de nek of binnenkant van de armen

Het is overigens niet zo dat je altijd overgewicht moet hebben of een ander symptoom en dat het dan geen PCOS zou zijn.

OORZAKEN

En nu denk je wellicht: hoe kom ik eraan? Er zijn 5 oorzaken voor PCOS, die op de voorgrond staan. Er is nog een flinke discussie over de oorzaken van PCOS, maar voorop staat wel dat een aantal oorzaken op de voorgrond staan.

Ei ei ei en we zijn zo blij…

 

 Erfelijkheid

Is PCOS erfelijk? Het is niet zo als moeder het heeft dat dochter het ook heeft. Maar het gaat wel om de aanleg. Wetenschappers zijn er nog niet helemaal overuit in hoeverre erfelijkheid een rol speelt, maar vaak zie je de andere oorzaken wel bij moeder ook aanwezig zijn. Het is vaak geen wil, maar ontwetendheid wat goed voor je is en wat niet. Laten we er in ieder geval vanuit gaan, dat zolang de wetenschap dit niet weet, je zelf er heel veel aan kunt doen om de schade te beperken.

Ongezonde voeding

Ja, sorry ga ik weer…maar het is echt zo. Door ongezond eten, waaronder snelle suikers en snelle koolhydraten, gaat je insulinespiegel gigantisch omhoog. Verhoogde insuline, zorgt er sowieso voor dat je meer androgenen aanmaakt. En zoals je las, zorgen die voor de mannelijke symptomen. Daarnaast blokkeren ze ook de eisprong. Daarnaast zorgt een slecht eetpatroon voor insulineresistentie. In een ander blog heb ik uitgelegd wat dit inhoudt. Maar mooi! Hier kunnen we dus wat aan doen!  In een vervolgblog ga ik je hierin dan ook tips en tricks geven!

 Blootstelling  aan schadelijke stoffen

Je kunt al voordat je geboren bent blootgesteld worden aan oorzaken van PCOS. Een embryo kan namelijk via de moeder in aanraking komen me zogenaamde xenobiotische stoffen. Deze stoffen ‘imiteren’ androgenen; dus hebben een soortgelijke invloed op de ontwikkeling van de embryo. De moeder hoeft niets te merken van het contact met deze stoffen.

Door de milieuvervuiling van tegenwoordig komen mensen steeds meer in aanraking met dit soort xenobiotische stoffen. Deze hebben veel invloed op follikels (ongerijpte eicellen); en wist je dat een vrouwelijke embryo eigenlijk uit tienduizenden follikels bestaat? Je kunt je dus voorstellen wat voor schade deze stoffen kunnen aanrichten bij de embryo.

Als een embryo in zo’n vroeg stadium in aanraking komt met deze stoffen, kan dat desastreuze gevolgen hebben. Zo kan de vrouw, als ze eenmaal ontwikkeld, geboren en volwassen is, misschien wel nooit ovuleren of produceert ze onvoldoende progesteron. Het is dus belangrijk als moeder van een ongeboren dochter om zo min mogelijk in contact te komen met dit soort stoffen.

Maar ook nu kun je al heel veel doen om zulke stoffen te vermijden: plastic verpakkingen, overmatige cosmetica op niet natuurlijke basis, veel medicatie (die soms nodig is maar soms ook niet), schoonmaakproducten met veel onnatuurlijke inhoud etc….Kijk stiekem maar eens hoeveel jij ervan gebruikt.

Wie is het eerst?

Stress

En daar gaan we weer: stress! Ja, we komen er niet onderuit in deze snelle maatschappij. Maar jippie, ook hier kan je dus wat aan doen! Want stress zorgt er dus naast heel veel andere gevolgen voor dat je cortisolniveau gigantisch omhoog gaat. En dit zorgt weer voor een verdere verstoring van de hormoonhuishouding. Ga eens kijken hoe het met jouw stressniveau gesteld is. Kun je er nog wat aan veranderen? Maar ook lichamelijke stress (ziek zijn etc) is stress! Dus ga eens op zoek wat er bij jou speelt.

Onvoldoende beweging

Een ongezond lichaam en verstoorde hormoonhuishouding hebben natuurlijk met een heleboel factoren te maken. Het gaat niet alleen maar om gezond eten of weinig stress hebben; ook beweging is heel belangrijk. Je kunt wel een zeer gezond dieet aanhouden, als je alleen maar zittend door het leven gaat loop je alsnog een kans om PCOS krijgen.

Maar als je denkt dat je juist rondjes moet gaan rennen is dit ook niet waar. Want te extreem sporten zorgt weer voor teveel stress voor je lichaam. Maar bewegen is dus echt wat anders. Zorg voor ontspanning, wandel, pak de fiets en ga zo maar door. Daarnaast zorgen een blokje om, voor aanmaak van bepaalde hormonen, die de vetverbranding weer bevorderen en hormoonhuishouding is balans krijgen.

En dan denk je nu: leuk allemaal….maar hoe nu verder? De komende weken zal ik met regelmaat meer informatie over PCOS vertellen. Maar weet dat jij dus nu al aan de gang kunt gaan! Mocht jij jezelf nu herkennen in dit verhaal, neem dan contact op en ik help je op weg! In combinatie met goede voeding, stressreductie, eventueel suppletie en een portie geduld kun jij ook je klachten ver reduceren.

 

Je kan er zelf zoveel invloed op hebben!