Lieve Marianne,

Ik ga niet boos worden, niet jouw mening om willen vormen of tegen je in gaan. Ik wil je gewoon wat vragen. Ik merk bij je een hele erge directheid. Discussies ga je niet uit de weg. Zo ook niet met Humberto Tan en Femke Halsema. Soms is het goed om je mening goed neer te zetten. Maar waarom zo kwetsend? Wat is het toch dat maakt dat je zo hard bent? Ja, ik vraag dit ook uit rol als coach maar ook gewoon als vrouw tot vrouw. Ik zie een starheid en een muur waar ik wel eens achter zou willen kijken. En waarom wil je dan weglopen in de show van Humberto Tan als hij er tegen in gaat? Waarom mag niemand tegen je mening in gaan?

Ik hoef jou niet te vertellen dat je met je opmerkingen van Trump-Wilders al veel mensen bedroefd hebt gemaakt. Dit is niet het gebied waar ik veel verstand van heb en ga daar ook niet iets op zeggen. Maar ik merkte in de aflevering van RTL late night al zo wrok en verzet van je. Toen ik enkele dagen geleden je bericht hoorde over uiterlijke oordelen werd ik vooral verdrietig. Net als heel veel andere mensen denk ik….

Dagelijks werk ik met zulke mensen waar jij een hekel aan hebt: dikke mensen! En zal ik je wat zeggen Marianne? Ja, ik weet het…jij wilt het niet geloven natuurlijk want jij bent natuurlijk superstrak en traint dagelijks en eet gewoon 3x per dag je healthy maaltijden. Maar toch ga ik je uitleggen dat deze mensen supergemotiveerd zijn! En dat het allemaal niet zo simpel is als enkel je calorietjes omlaag en trainen maar. Jij weet vast wat insulineresistentie is, cortisol, oestrogeendominantie, darmproblematieken waardoor er veel problemen ontstaan, verkeerde opname van voedingsstoffen, immuunsysteemproblemen en ik ga zo maar door. Ik bedoel, ik neem aan dat jij als ‘expert’ die zulke oordelen velt, je eerst alles goed hebt verdiept in alle oorzaken van overgewicht voordat je zoiets typt. En jij weet vast ook dat deze mensen ook heel hard willen maar er soms iets meer nodig is als de daadwerkelijke schop onder je reet.

Weet je dat je niet alleen dikke mensen hiermee kwetst, maar ook dunne mensen, mensen met een burn-out, mensen in een scheiding etc etc. Want eigenlijk zeg je: stel je niet aan en ga gewoon je probleem oplossen. Ja, Marianne daar ben ik het volledig met je mee eens. Je bent verantwoordelijk voor je eigen leven. En ja, jij bent de enigste die daar iets mee kan. Maar misschien is die persoon die volgens jou 50 kilo moet afvallen daar al wel heel hard mee bezig! Zelf kan ik niet meepraten over te dik zijn. Maar ik weet wel dat ik vroeger keihard heb gewerkt aan mijn anorexia en tot op de dag van vandaag daar lichamelijke klachten aan over heb gehouden, zoals hormonale disbalans en extreme rugpijn. En daar dus ook heel hard aan werk deze minder erg te maken. Zeur ik daarover? Nee! Doe ik daar wat aan? Dat doe ik! Maar denk je nu echt dat dit mij dag in, dag uit lukt? Nee! Maar dat zie je niet Marianne! En dat is nu het hele verschil tussen dikke mensen en ‘andere’ mensen: bij dikke mensen zie je het probleem en bij andere mensen niet! Maar ga nu niet zeggen dat elk dik persoon maar gewoon moet afvallen en het enkel hun eigen schuld is. Ja natuurlijk is de eerste stap goede training en gezond eten. Maar wist je dat het voor mensen met een cortisoldisbalans helemaal niet goed is om meteen zware trainingen te doen?

Ik heb je pagina gelezen. En lees in je biografie iets heel moois. Er staat dat je werk draait om verandering. “Weten waar je naartoe wilt en zorgen dat je er komt”. En toen ik dat las Marianne werd ik eigenlijk toch wel een beetje boos. Of eerder verdrietig. Want ja deze redering is super! Sterker dit gebruik ik ook heel veel in mijn coachingsessies. Maar je schrijft dat je dit doet van het vertalen van dominante consumententrends naar vernieuwende inhoud en vernieuwende manieren. Is dit voor jou de vernieuwende manier? Is dit de oplossing denk je? Ik zie een twitter voorbij komen terwijl ik iets over jou probeer op te zoeken op je eigen pagina. Je zet dat wij jouw boek kluitjesvolk maar moeten lezen als wij je standpunt over dikke mensen willen begrijpen. De vraag is of de mensen dit nog wel willen begrijpen Marianne.

Marianne ik kom nu weer terug op mijn eerste vraag: “Wie ben je? Wat denk je? Wat voel je?”Je geslotenheid (iets zeggen is iets heel anders als iets vertellen) zie ik op heel je webpagina terug. Ik lees helemaal niks over jou als persoon. Ja, dat je directeur bent geweest en wat je allemaal hebt bereikt lees ik. Ik lees ook vanuit welk standpunt je werkt. Maar Marianne, als je zulke meningen loslaat dan had ik ook gehoopt iets van jezelf te lezen. Dan pas, kan ik oordelen over jou! Of ik je aardig ga vinden of een hekel aan je heb kan ik nu niet zeggen. Want ik ken je immers niet! Net zoals jij dat pas kan doen als je iemand kent en niet enkel je mening velt op iemand zijn uiterlijk.

Ik wens je veel goeds en zachts toe,

Anka

Ps: tip…als je nu geen selfie’s maakt tijdens het trainen, zal je training ook beter werken:)!

links:

https://www.televizier.nl/categorie/amusement/marianne-zwagerman-botst-met-humberto-tan-in-rtl.2394673.lynkx                   https://www.lindanieuws.nl/nieuws/marianne-zwagerman-onder-vuur-vanwege-opmerking-over-dikke-mensen/