Enige tijd geleden hebben wij gesproken over insulineresistentie. Mocht je het nu kwijt zijn wat dit inhoud (wat ik snap:)), kun je het hier (even klikken op de link) nog eens nalezen. Een ander hormoon waar ik het al over gehad heb is leptine. Ken je dat? Je hebt constant honger. De hele dag door.  Zodra je gegeten hebt kun je al weer beginnen. Nou dat is dus het hormoontje leptine. En die maakt het heel lastig af te vallen! Even terugkomend op de insulineresistentie: deze kan dus ook weer de leptineresistentie veroorzaken. Dus eigenlijk zo kringetje waar je in zit. Weer eens:

Maar insulineresistentie kan ook leptineresistentie veroorzaken en in dit artikel ga ik in op effect van het verzadigingshormoon leptine.

Wat doet leptine?

Leptine zou er voor moeten zorgen dat je hongergevoel afneemt. Dit doet hij om afgegeven te worden door de vetcellen in je lichaam. Wanneer de leptine dan via het bloed de hersenen bereikt zul je je verzadigd voelen en gaat je trek in eten weg. En daarnaast spoort leptine je aan om meer te bewegen. Eigenlijk is het dus zo: hoe meer vet, hoe minder je gaat eten omdat je leptineniveau hoger is. Maar wanneer er te weinig leptine gedecteerd is, gaat er een sein naar je maagwand, die er voor zorg dat er meer ghreline vrij komt. En ja, dit is de tegenhanger van leptine. Aaiii….meer honger!
Maar hoe zit dat dan? Hoe kan ik toch veel vet hebben en honger? Dit komt dus omdat leptine niet goed werkt! En insuline is de boosdoener.

Maar hoe is het dan mogelijk dat wanneer je voldoende vetcellen hebt of te zwaar bent, je toch nog te veel eet en trek houdt? Dit komt doordat leptine zijn werk niet goed doet. Dit komt in grote lijnen door het hormoon insuline. De blokkeert de leptine, waardoor het signaaltje stagneert. Dit noemen ze leptineresistent. Snap je nu de oorzaak-gevolg? Natuurlijk zit er veel meer aan vast, maar in grote lijnen werkt het dus zo.

De gevolgen van leptineresistentie zijn:

  • Meer behoefte aan eten
  • Meer vetopslag
  • Meer futloos

Je snapt dat het dus steeds lastiger is om uit die cirkel te stappen!

Onderstaande video legt meer uit over het verband tussen insuline- en leptineresistentie.

Insulineresistentie speelt dus een rol bij het ontstaan van leptineresistentie. En insulineresistentie kan onder andere ontstaan door een te hoge inname van suikers, te veel fructose, te veel snelle koolhydraten, te weinig slaap, te veel stress of stress door te veel sporten. In vorig blog heb ik al uitgebreid uitgelegd, maar toch ga ik het nog een keer doen!

Want herken je die honger? Dat je nooit vol zit? En dat bewegen erg lastig wordt? Je probeert af te vallen, maar het lukt maar niet? Dan zou het toch best een kunnen zijn dat dit een medeoorzaak is. Wat je dan moet doen is niet altijd 1-2-3 te zeggen, maar wat wij wel weten is dat je je leptinegevoeligheid weer moet vergroten.

Met de volgende tips kun je al een stukje verder komen!

  1. Beperk de inname van fructose

Fructose oftewel fruitsuiker kan de werking van leptine tegengaan. Fruit bevat fructose maar door de vezels die in een onbewerkt stuk fruit zitten heeft deze fructose veel minder effect. Fruit kun je daarom (met mate) met een gerust hart eten. Kleine fruitsoorten zoals bessen bevatten daarnaast relatief weinig fruitsuikers ten opzichte van grote fruitsoorten zoals ananas of mango. Ga vooral geen sappen drinken! In een glas versgeperste sinaasappelsap zitten zeker 5 sinaasappels. Mocht je nu wel wat willen drinken, kies dan voor een gezonde gevulde smoothie! (waar je ook eiwitten en vetten aan toevoegt!)

        2. Stop met de kant en klare spullen 

Hier kan ik lang en breed over praten maar zo simpel is het! Er wordt zoveel aan toegevoegd, waaronder glucose-fructosestroop.Dit is een zoetstof die is gemaakt van mais en ontzettend veel gebruikt wordt omdat het veel goedkoper is dan ‘echte’ biet- of rietsuiker en veel fructose bevat. Voor je lichaam is dit funest. Die moet dan zo hard werken! De lever breekt fructose af. Maar door de grote hoeveelheden wordt dit een groot probleem. Het gevolg is dat hij ook andere hormonen slecht kan afbreken en zo is de cirkel rond!

Vermijd niet enkel de koekjes en snoepjes! Beperk ook in sauzen, brood, chips, augurken, kruiden uit een pakje, melkproducten die gezoet zijn, vleeswaren, ‘slechte’ pindakaas en alle ontbijtgranen.

Fructose vind je in producten onder allerlei schuilnamen zoals:
• Fructosestroop
• Glucose-Fructosestroop
• HFCS
• High Fructose Corn Syrup
• Maisstroop
• Vruchtenstroop

Hiervoor kun je ook altijd de suikerspiekpas downloaden! Dit is een handige tool om te gebruiken in de winkel.