Kurkuma of je kunt het ook met een c schrijven: curcuma! Ja, de vaste klanten weten het wel: kurkuma. Ik strooi telkens met de R in de maand er mee rond. Het was altijd moeilijk op ‘op de Rijen’ dit goedkoop kruidje te kopen. Maar blij verrast was ik dat onze nieuwe groenteman het in de schappen had liggen!

En ik raad het iedereen aan! Het is lekker en heel gezond!

Kurkuma, koenjit of E100?

Kurkuma lijkt qua uiterlijk een beetje op gember. Het is ook een wortel, maar is wat fijner van structuur en aan de buitenkant oranje-geel. Van binnen is het geel en het wordt meestal in gedroogde, vermalen poedervorm verkocht. Bij biologische winkels verkopen ze echter ook verse kurkuma. Het gele poedertje is één van de belangrijkste bestanddelen van curry en ook wel bekend onder de namen turmeric, geelwortel, koenjit of E100. Niet alle E-nummers zijn dus slecht!

In de eeuwenoude Indiase geneeskunst, wordt kurkuma al sinds duizenden jaren gebruikt. Het zou reinigend werken en helpen tegen spijsverteringsproblemen, koorts, infecties, artritis en ook leverkwalen.

De Indiase geneeskunst liep hiermee ver vooruit op de Westerse wetenschap. Indiërs gebruiken kurkuma over het algemeen in hun currymengsels. Dit zijn specerijmixen die meestal voor 20 à 30% uit kurkuma bestaan.

Maar ook op Okinawa, één van de Blue Zones waar heel veel mensen met gemak de 100 halen, werd kurkuma al in de 12e eeuw veel toegepast als medicijn. De Okinawanen gebruiken het vandaag de dag graag in hun thee.

Topgebruiker is en blijft echter India, gemiddeld consumeert men daar per persoon 1,5 tot 2 gram per dag. Interessant dus om India te vergelijken met landen waar weinig tot geen kurkuma wordt gebruikt.

 

De werkzame stof in kurkuma is curcumine. Het stofje is ontstekingsremmend, een sterke antioxidant en antibacterieel. Curcumine werkt beschermend tegen verschillende soorten ziektes. Het kan echter ook gebruikt worden ter ondersteuning bij de behandeling bij mensen die zo’n aandoening al hebben.

curcumine

Een groot voordeel van kurkuma is dat het goedkoop is, geen bijwerkingen heeft, niet toxisch is en in relatief grote hoeveelheden (tot wel 12 gram iedere dag, gedurende lange perioden) genuttigd kan worden.

De bio-beschikbaarheid van curcumine is echter heel laag. Dit betekent dat het moeizaam door ons lichaam wordt opgenomen. Gewoon een beetje kurkuma ergens overheen strooien is dus top. Maar als je echt de werkzame stof wilt opnemen doe je er zwarte peper bij en dit op te lossen in vet. In een smoothie kun je er een beetje lijnzaadolie bij doen, voordat je de rest erbij doet. Zelf maak ik heel vaak thee van kurkuma. Ik week de kurkuma dan even van tevoren in olie met zwarte peper.

Mocht je dus grieperig zijn of je niet lekker voelen! Kurkuma maar los! Onderstaand heb ik de thee en een smoothie geplaatst. Maar gebruik de kurkuma ook veel in de dagelijkse gerechten! Binnenkort zal ik de kurkumaweek lanceren:)!

Thee

Ingrediënten:

• staafje of snuf kaneelpoeder: reguleert de bloedsuiker
• 1 el lijnzaadolie
• ½ tl vers gemalen zwarte peper
• 1 tl kurkuma of stukje verse kurkuma
•  munt: Het is goed voor je spijsvertering, maagklachten en darmklachten,
•  halve citroen: bom aan vitamine c en werkt zuiverend.
•  stukje gember: ontstekingsremmer: (ook voor een pijnlijke keel en blaasontsteking), antibacterieel, het is goed voor je spijsvertering en opgeblazen gevoel, tegen misselijkheid.

Week de kurkuma even in de olie met zwarte peper. Vul een grote theepot met water. Doe de kurkuma met zwarte peper hierin. Voeg alle andere ingredienten toe. Let op! Als je een thermoskan pakt, haal dan de gember er op den duur wel uit. Anders kan het heel bitter worden.

Groene smoothie met kurkuma

Ingrediënten:

• 1 el lijnzaadolie
• ½ tl vers gemalen zwarte peper
• 1 tl kurkuma
• 1 banaan
• 1 appel
• ½ limoen
• 2 cm gember
• ¼ komkommer
• een paar handjes spinazie en/of boerenkool

Meng in een glaasje de olie met de peper en de kurkuma tot de peper en de kurkuma goed zijn verdeeld in de olie.

Meng alle overige ingrediënten met ongeveer 250 ml water in een blender tot een mooie, gladde smoothie. Voeg eventueel nog wat water toe als de smoothie te dik is.

Drink smakelijk!