Hoofdpijn, futloos en moe; en daar zijn ze dan; de stemmingswisselingen! Hormonen. Dat zijn toch dingen die alleen bij vrouwen spelen? Nou, nee! Echt niet dus! Maar goed, dat puntje wilde ik even helder hebben. Een tijdje geleden kreeg ik bovenstaand plaatje van Jolanda geappt. Sterker ik kreeg 3 mensen op 1 dag die appte: “Ahhhhhhh. Ik val dadelijk iemand aan!  Daarnaast zie ik momenteel naast mij mijn lieve hubby die het verrekte zwaar heeft. Ligt dit nu aan jezelf? Aan je ijzeren wil of motivatie? Deels zou je kunnen zeggen! Maar het is niet zo makkelijk om maar te zeggen dat je maar even niks moet pakken. Of even onverwacht een huilbui krijgt. Of even denkt dat heel wereld het gezellig heeft, alleen jij niet. Als het zo makkelijk zou zijn, waarom heeft een groot deel er dan last van? Omdat het gewoon lekker is? Of je wel weer last zal hebben van je hormonen. Nee!

Oke, eerst even terug naar de klacht: te veel slecht eten.  Steek je vinger omhoog als je toch wel ontwenningsverschijnselen hebt op het moment dat jij met voornemen 20 start. Hoofdpijn, vermoeidheid, duizelig, rusteloos, emoties die overal heen vliegen, misselijk, zweten, slechte adem, ineens overal suiker zien….etc etc. Nou ik ga je zeggen; dit is heel logisch!  Wat ik er ook bij ga zeggen is het feit dat je het niet met iets zoets op moet gaan lossen. Ga vooral door met clean en zuiver eten. Het klinkt gek, maar je lichaam moet er gewoonweg wel de tijd voor krijgen om te wennen. Kijk flauwvallen is niet de bedoeling (als je dit hebt dan is het wel heel heftig en is goede begeleiding noodzakelijk). Wat we vaak fout doen is om te gaan stoppen met eten. Nee, ga vooral eten! Alleen op de juiste manier. Geef je daarnaast ook over aan de klachten die je even hebt. Zie het als een goede griep. En ja, nu hoor ik de healthy people allemaal denken dat het allemaal wel mee valt. Maar hoe voelen wij ons als wij een dagje iets te veel van ‘het slechte’ hebben gepakt? Laat staan als we dit jaren doen!

Vaak hoor je dat mensen zeggen dat ze willen blijven genieten. Maar waarom zou je van ‘gezonde voeding’ niet kunnen genieten? Nee, we genieten ervan als je met buikpijn op de bank ligt na het eten van een hele zak chips inclusief roze koeken! In de afgelopen jaren heb ik al veel lieve gemotiveerde mensen ontmoet. Echt 1 voor 1 willen ze hun mindswitch veranderen en er keihard tegenaan ga. Ik moet zeggen dat dit juist mijn vak super maakt. Maar toch zie je, hoe gemotiveerd ook, na enkele weken een soort terugval. Vaak hoor ik dat ze het zo lastig vinden om ‘gezond’ te eten en de verschijnselen die je lichaam neemt tov je mind zijn ineens drastisch omgekeerd. Ik wil wel maar het lukt niet hoor ik vaak.

Echt die mindset is natuurlijk een groot punt. Daar staat of valt alles mee. Maar ik leg het vaak mijn klanten zo uit: Je hebt een huis. In het huis zitten allerlei kamertjes. In het ene kamertje zit Sonja Bakker, in het andere kamertje Fayah en zo zijn alle kamertjes gevuld met trainers en coaches. Vaak starten we in zo kamertje om er daarna achter te komen dat dit kamertje niet werkt en hop we gaan naar het volgende kamertje. Maar….we vergeten 2 dingen! Een huis kan nooit goed blijven staan als de fundering niet goed is! Zie de fundering als je mindset! Als deze barst stort het huis in. En daarnaast heb je een dak. Het dak is jouw lichaam: hier spelen hormonale facetten, darmen, lever etc allemaal een rol. Als deze niet in balans zijn gaat je huis lekken. En dus ook de kamer waar je in zit. En daar zit in mijn ogen vaak het probleem. We blijven maar van kamertje naar kamertje gaan maar vergeten de fundering en het dak. De fundering is iets wat je kunt gaan herstellen. Je hebt natuurlijk te maken met je bewustzijn maar ook het onbewustzijn speelt een grote rol. En dan je dak: dit is ook vaak te repareren maar het heeft wel wat meer tijd nodig. Wist je bijvoorbeeld dat je darmen bepalen wat je eet? Als deze niet goed functioneert kan jij nog zoveel willen maar werkt het anders. De bacteriën in de darm bepalen vaak waar ze het beste op groeien. Zo vertelde Yvonne van Stigt (een vrouw met passie voor het vak waar ik veel van heb geleerd en nog leer) in een van haar blogs mooi:

“Niet alleen de bacteriën bepalen jouw voorkeur, er gebeurt nog meer in de darm waardoor jouw voorkeur ofwel craving wordt gecrëeerd.Bij de vertering van gluten en zuivel gebruiken we een enzym genaamd dipeptidylpeptidase 4 (mooi scrabble woord vind je niet?) Als je teveel gluten en zuivel gebruikt of als je niet voldoende van het enzym kunt aanmaken ontstaan er in de darm stoffen die lijken op endorfine. Die morfine-achtige stoffen zorgen ervoor dat je beloningssyteem kortstondig wordt geactiveerd. Het gevolg daarvan is dat je een prettig gevoel krijgt van een boterham met kaas en een beker melk, maar dat het gevoel snel verdwijnt. Je hebt na een paar minuten al weer zin in méér. Ken je dat gevoel van voldoening na het eten van een boterham met hagelslag? En dat je dan als snel denkt:”Ik neem er nog één.” Dat kan uiteindelijk resulteren in een soort verslaving. Zodra je dan het brood laat staan ervaar je werkelijk ontwenningsverschijnselen.

 Een andere mogelijkheid is de zogenaamde ‘sweet tooth’ ofwel ‘sugarcraving’ als gevolg van bijvoorbeeld een candida overgroei in de darm. Aangezien schimmels en gisten groeien van suikers ontstaat er bij een teveel aan schimmels en gisten een behoefte aan suikers.
Uiteindelijk wordt onze voedselvoorkeur ook nog bepaald door oude evolutionaire overlevingsstrategieën. In de oertijd was de combinatie van vet en zoet voedsel schaars te noemen, we hadden tenslotte nog geen oliebollen. Vet en zoet voedsel zorgt ervoor dat je vet opslaat, en dat is precies de reden dat we er gek op zijn. In de oertijd was vet opslaan in betere tijden een geweldige manier om te kunnen overleven. Jammer genoeg hebben onze genen nog niet in de gaten dat er momenteel geen voedselschaarste is.

En zo zijn er nog veel meer redenen waarom jij uit balans kan zijn. (En hormonen spelen niet alleen bij vrouwen nogmaals!). Het is dus niet zo gek dat het moeilijk is om te stoppen met eten van dingen waar je lichaam als het ware om schreeuwt. Iedereen die dit probeert weet dat het net zo moeilijk is als het stoppen met roken. Luisteren naar je lichaam houdt in dit geval in dat je op zoek gaat naar de reden achter jouw behoefte.. ”

Oke, velen zullen wellicht afhaken na dit te lezen en vluchten weer een kamertje in. Laten we even eerlijk zijn naar elkaar. Echt ik hoop dat het bij jou lukt! Want dan weet je dat je best gezond bent! Maar vooor degene die al poging 20 hebben bereikt zou dit best een punt kunnen zijn om bij stil te gaan staan. Ja, je moet streng zijn voor jezelf. Maar niet enkel met eten. Soms is er net wat meer nodig als alleen de aanpak wat je eet. Je komt dan ook bij het punt dat sommige mensen niet meer afvallen. Insulineresistentie, leptineresistentie etc etc…het heeft allemaal invloed op je gewicht. En ja natuurlijk gaat elk pondje door het mondje. Maar geloof mij: vaak zie ik echt klanten die zich er perfect aan houden en toch niet afvallen. Ik ga dan ook echt niet zeggen dat zij hun best niet doen! Zelf ben ik van het coldturkey gaan. Dit is heftig zoals bovenstaand beschreven maar wel het beste. Met stoppen met roken bouw je het meestal ook niet af…want 1 smaakt vaak naar meer. Maar soms kan het ook zijn dat ik iemand in hele kleine stukjes iets laat aanpassen. Iemand met een burnout bijvoorbeeld heeft echt geen zin in nog meer verschijnselen…daar ga ik heel voorzichtig mee om. Dit is dan ook vaak waar ik mee start…en met doelen stellen. Als dit dan goed gaat ga ik verder kijken wat er nog meer kan spelen en daar handelen we dan naar.

Dit is nu natuurlijk heel kort de bocht geschreven. Maar het enige wat ik wil zeggen: als je nu voortaan op het terrasje zit en je ziet een zwaarder iemand oordeel dan niet meteen…wellicht zit deze persoon wel in een heel ander probleem verzeild als enkel dat extra ijsje te nemen. En voor jezelf: neem je niet altijd kwalijk als het niet lukt. Zeg ik daarmee dat je het maar moet accepteren? Nee dan kom ik weer bij de mind terecht: als jij het echt wilt gaat het lukken. Alleen dan wel met behulp van mensen om je heen die met je gaan kijken om het juiste probleem op te lossen! Pak eerst de fundering en het dak aan…en kies dan pas in welk kamertje jij gaat logeren!

Maar dan nu het goede nieuws! Donderdag 5 september geef ik een bijeenkomst om uit te leggen wat jij kunt doen aan jouw hormonen! Dus barst je wel eens uit het niets in tranen uit? Val je uit tegen je partner of kinderen zonder duidelijke reden? Dreef je vannacht weer eens je bed uit vanwege opvliegers? Grote kans dat schommelende hormonen de boosdoener zijn. Contact mij dan snel om te zeggen dat je er bij bent! Dit kan je doen via een belletje, appje, mailtje of via deze link. Kijk maar hoe je stemming is:)!   Ik ga je vertellen wat je tegen de vervelende hormonale klachten kunt doen, zodat je dagelijks leven niet of nauwelijks nog beïnvloed wordt.

Ik ga snel weer verder met wat huisjes ter repareren en je weet het: voor elke persoon is er een kamertje! Maar gelukkig wel vaak een ander kamertje…anders wordt het zo vol.

Liefs Anka