Terwijl ik deze week van bouwmarkt naar bouwmarkt reed, hoorde ik de conferentie op de radio: Een conferentie georganiseerd door dikke vrouwen. Het ging over fatshaming. Eerst gingen mijn haren omhoog. Waarom voor dikke mensen? Waarom niet voor dunne mensen? Of scheve neuzen? Of of of?

Toen ik in de supermarkt arriveerde voor een krat bier en worstenbroodjes voor de bouwmannen hoorde ik een meisje, schat ze rond de 16, tegen haar vriendin die erbij liep, iets zeggen over een mevrouw met een bovengemiddelde omvang: “Nou, die mevrouw kunnen ze beter inwikkelen in folie en een paar dagen in de broodoven leggen, dan verbrand ze wel wat vet.” Toen ik dit hoorde liet ik mijn krat bier bijna uit mijn handen vallen en liep richting de meiden. Niet boos, niet opgefokt. Nee, ik vroeg hen wat ze hiermee wilden vertellen. Ik zei dat ik ze niet snapte en of ze het nog even een keer wilde uitleggen. Met rode kaken zeiden ze sorry en liepen ze snel door. De mevrouw waar het over ging, kwam mijn kant uit en bedankte mij. Ik zei dat dit niet hoefde en wenste haar alle goeds toe voor het nieuwe jaar.

Ik liep richting de kassa en de conferentie dwarrelde weer in mijn hoofd omhoog. Ja, ik snap ze!
Ik snap deze vrouwen wel heel goed. Het feit dat ze dik zijn, dat weten ze zelf ook. Maar ten eerste leven we in een land van meningsuiting, als iemand dik wilt zijn laat hem/haar dat dan ook gewoon zijn! Zolang deze persoon weet dat hier veel gezondheidsproblemen aan vasthangen en deze persoon hierzelf de consequenties voor draagt is dit naar mijn mening top. Deze persoon is gelukkig in dat lichaam. Het is ons probleem dat wij hier vooroordelen over hebben! Daarbij wil ik ook benadrukken dat dunne mensen echt niet per definitie gezond zijn. Waarom is in Nederland een kilo teveel meteen een associatie naar loser, zit het tussen je oren, of ze zal wel veel snoepen? We doen soms net of dik zijn strafbaar is, dat deze mensen niks kunnen en sterker nog: ze worden afgewezen voor een baan! Why? Doe normaal! En dat zeg ik als gezondheidsgoeroe! Doe normaal!
Ik heb het al zo vaak gezegd, maar ik doe het nogmaals: overgewicht is niet enkel minder eten en meer sporten. Heel vaak krijg ik klanten die echt supergemotiveerd zijn en dan gaat er geen kilo af! Weet jij nog dat je vroeger voor een proefwerk zat te blokken en je een 3 haalde? Hoe voelde dat? Je had wederom het idee dat je had gefaald toch? Dit is voor deze mensen net zo!

Mijn gedachte dwaalde nog verder af naar mijn cursus die half januari weer voor de 7e keer start en naar alle klanten die ik al heb mogen begeleiden. Wat wil ik nu eigenlijk altijd vertellen? Want mensen denken altijd dat ze naar mij moeten komen om af te vallen. Ja, grotendeels klopt dit ook. Dat is ook mijn vak, maar dat is niet alles! Buiten mensen met darmklachten, moeheid, een burnout en allerlei andere klachten wil ik dat mensen altijd blijven wie ze zijn. Omslanken is mijn motto! Als je echt weet waar het probleem zit, of het nu mentaal of hormonaal is (vaak een combi!), weet je ook dat er altijd een oplossing is voor iedereen! Ik weet dat mijn missie voor 2018 is, om iedereen in zichzelf te laten geloven. Dat een pil of een crashdieet niet de oplossing is en dat het niet altijd aan jezelf ligt! Het enige waar je wel een keuze in hebt, is het probleem aanpakken of niet. Of het nu afvallen is, buikpijn, werkgerelateerd of relationeel gaat! Als jij wilt dat er iets verandert, gaat het lukken! Zo niet: accepteer het en neem jezelf niks kwalijk.

Terwijl er ,wandelend naar de kassa, een glimlach op mijn gezicht verscheen, trok ik nog 2 repen chocolade uit het schap en rekende deze snel, met de andere ongezonde materie, af. Nadat ik de lieve dame achter de kassa had bedankt, liep ik met de 2 repen richting de meisjes; “Lieve dames, hier voor jullie!” “Geniet ervan! Ik dacht, ik geef het maar snel aan jullie voordat die zware mevrouw dadelijk uit de oven komt en alle snoepschappen weer leeggehaald worden.”

Ik wens jullie voor morgen allemaal een superstart van de week toe!

liefs Anka

Ps: als je nu de boodschap verder wilt zien, klik dan op deze link