Eten: de wonderlijke wereld van Familie Knots…eh Mertens…..

Eten en weekend. Of eten en doordeweeks…
Zo het weekend is al weer bijna om. Na vorige week 35 lieve mensen te hebben mogen helpen, heel veel vaatwassers te hebben mogen uitruimen en inruimen, 25 wassen te hebben weggewerkt, 100 mailtjes te hebben proberen te beantwoorden, administratie te doen, afspraken met collega’s te zijn afgegaan, kinderen te hebben proberen opvoeden (en zij mij ook), de honden in bedwang te hebben proberen houden om niet weer een plint op te eten en nog gezond heb proberen te eten, durfde ik vrijdag te zeggen: WEEKEND!
En aan het weekend denk ik altijd aan gezellige wijntjes met vrienden en gezellig met het gezin eten aan tafel. Onze grote eettafel waar wij dan allemaal aan zitten, leuke conversaties hebben, met daarna een spelletje en een glas wijn. Het echte moment voor het gezin. Toch? Vaak krijg ik de vraag van een klant: “Hoe laat jij je ‘kinderen gezond eten en zo dat het gezellig blijft?” Nou ik kan je zeggen: niet!
Het is voor mij telkens weer een misson impossible. De mooie gedekte kersttafel is bij ons binnen nog geen vijf minuten een ware kerststal! De begripvolle en liefkozende gesprekken gaan bij ons over in bitchfight waar de aardappelkroketjes nog net niet in de oren van de andere zus worden gestopt. En mochten we dan eindelijk allemaal rustig zitten, gaat er wel een zoom van een mobieltje (die ze niet mogen gebruiken onder het eten overigens, maar tja) of moeten ze ineens heeeeel nodig naar de toilet voor de grote boodschap. En pakken dan snel hun mobieltje mee!
Soms ben ik dan ook heel blij, deze vragen te horen. Want dan weet ik dat wij niet het enige gezin waar de orde van de dag in 10 seconden voorbij is!
Laten we eens kijken naar de onderzoeken die Hello Fresh heeft uitgevoerd. Onderstaand kwam uit de enquete.
                                                         

Stress rondom het verzorgen van het avondeten

 • 52% van de mensen heeft geen inspiratie, waardoor de ‘wat eten we vandaag’ vraag een dingetje wordt
 • 45% maakt zich druk om de vraag ‘lust iedereen dit dan wel?’
 • 36% vraagt zich af of het eten wat op het menu staat wel gezond genoeg is.
 • 28% maakt zich druk over de wekelijkse balans tussen vlees, vis en vegetarisch
 • 25% vindt het lastig om de hoeveelheden qua portie te bepalen

Hoe laat aan tafel?

 • 65% van de gezinnen zit exact om 18.00 aan tafel
 • 20% van de gezinnen eet al om 17.00
 • De rest eet pas rond 19.00 of zelfs nog later
 • Meer dan 50% eet eenmaal per week voor de tv in plaats eten met het gezin aan tafel
 • Bijna 20% van de stellen (tweepersoons huishoudens) eet minimaal 4 keer per week voor de tv (!)

Welke bezigheden storen het moment van gezamenlijk eten?

 • 42% van de gezinnen kan door werktijden met regelmaat niet samen aan tafel
 • 29% van de gezinnen geeft aan dat het sporten roet in het eten gooit
 • 75% van de gezinnen eet regelmatig samen maar ergert zich dan wel aan het smartphone gebruik van andere gezinsleden

Hoe zit dat bij ons met het gezamelijke moment aan tafel?

Nou, elke dag hoop ik op een gezin van 7 personen. We eten om 17.30u, waardoor we om 18.30u alles opgeruimd hebben en nog een avond voor ons hebben. Maar deze twee al zijn vaak meer een droom als de waarheid. Zeker omdat iedereen in ons gezin sport of tegenwoordig ook werkt. De ene vliegt om 16.00u al de deur uit en de andere eet niet eens mee. Bij de ene moet ik vroeg eten op tafel hebben en de andere wilt pas weer na de training eten. Als we dan een week hebben doorstaan zou je denken dat je in het weekend een uitgebreid diner hebt. Nou nee….Hoe saai is het om met je ouders aan tafel te zitten in het weekend. Maar soms, heel soms zijn ze er allemaal. Ik geniet van alle meiden, maar ben vaak ook weer blij als dit ritueel voorbij is. De gehaktballen vliegen soms over de tafel, de zoete aardappel wordt stiekem onder tafel aan de honden gevoerd en de discussie’s over vriendjes en handbal worden gevoerd, terwijl de kleine kleuter haar water mengt met haar groenten.

En stel…stel dat het heel rustig is aan tafel,dan heb ik een paar puntjes waar ik mij heel erg aan kan storen….aaaaiiii nu lijk ik echt erg…

 1. Als de afzuigkap nog aanstaat en ik te lui ben om op te staan.
 2. Als ik een geweldig gerecht verzonnen heb en deze niet op tafel is komen te staan, maar iets simpels. (meestal dan nog wel gezond, maar toch).
 3. Als de meiden met die telefoon blijven zitten…of manlief…
 4. Als iemand weer hard roept dat het niet te (vr) eten is!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Dus mijn advies als ik deze vraag krijg: pak je bord op, loop naar de toilet, doe oordopjes in, zet je bord op het fonteintje en ga op je gemak eten. O ja, doe de deur op slot. Al zul je merken dat ze je niet eens gemist hebben als je terug komt. Ze zijn dan nog steeds met een bitterballengevecht bezig namelijk….Fijne week!