Toen ik nog een jonger was dacht ik dat het heel simpel was: Je ging wat minder eten, wat meer bewegen. Hoe ouder ik werd, hoe meer crashdiëten langskwamen. En toen was daar ineens de norm van maximaal 1200 kCal per dag als je wou afvallen. Dit hoor ik nog steeds dagelijks terug.
Maar zal ik jullie eens iets leuks vertellen (niet allemaal naar de taart rennen nu he!)

Wil je blijvend afvallen? Begin hier dan niet aan en eet genoeg!

De mens zit mooi in elkaar. In ons lichaam vinden van allerlei processen plaats die ervoor zorgen dat wij hier al zo 2 miljoen jaar zijn. Lang leve de Homo Sapiens! Hongerwinters, extreme kou, extreme hitte, gevaarlijke roofdieren etc etc!
Maar is dit nu hetzelfde soort overleven als hoe wij overleven met elk dieet om maar weer in een bikini te passen?

Basaal metabolisme
Een mens in rust, dus liggend, verbruikt al tussen de 1200 en 1800 kCal per dag (afhankelijk van lengte, gewicht, geslacht). Laat staan als je ook nog gewoon de dagelijkse bezigheden doet: zitten, wandelen, klusjes in huis, eten, etc. Dit is dus wat het lichaam nodig heeft om te blijven functioneren. Want zeg nou zelf, het is best belangrijk dat je hart genoeg energie heeft om te kloppen!

Hongersnood
Bijzonder genoeg kan de mens overleven op langdurig minder calorieën dan wat ons basaal metabolisme nodig heeft. Dan wordt het metabolisme omlaag geschroefd door de schildklier. Je hebt minder energie zodat je minder gaat doen en dus meer kunt met dezelfde calorieën. Ook gaat het lichaam prioriteiten stellen. De organen onderhouden is heel belangrijk, maar behoud voor de lange termijn, zoals libido, vruchtbaarheid, mooi haar, sterke nagels en het herstel van beschadigde cellen zijn dan geen prioriteit. Daar wordt dus op bespaard. Is dat echt wat je wilt?

Sneller aankomen
Maar het lichaam houdt niet van deze hongersnood toestand! En voorkomt het liever voor de toekomst. Nog zo’n wonderbaarlijk mechanisme van het lichaam is dat we opgeslagen vet kunnen omzetten in energie, om een tekort aan calorieën aan te vullen. Komen er vaker hongersnoden, dan is dat een teken voor het lichaam dat tussen die hongerwinters door, er zoveel mogelijk vet opgeslagen moet worden voor de volgende hongersnood. Daarom kom je zo snel weer aan wanneer dat 10 weken dieet is afgelopen en je weer gaat eten zoals eerder!

Daarom pleit ik ervoor dat je voldoende eet. Onder je BMR (het aantal calorieen dat je verbruikt in rusttoestand) gaan eten is not done! Als je dan ook nog eens als een speer gaat sporten wordt het helemaal linke soep! Dus eet je nu heel weinig…ga het dan eens stap voor stap opschroeven! Je lichaam hoeft zo niet te besparen op belangrijke zaken als gezond oud worden.

Echte voeding = weinig calorieën
Nu denk je misschien, ik ben niet op dieet maar heb een gezonde levensstijl! Dan nog zou het best kunnen dat je veel minder calorieën binnenkrijgt dan je dacht. In echte voeding zit namelijk helemaal niet zo veel calorieën! Om je een idee te geven:

kipfilet van 200 gr: 200 kCal
100 gr broccoli: 29 kCal
1 el olijfolie: 80 kCal
1 ei: 90 kCal
aardappels per 100 gr: 85 kCal
100 gr gekookte rijst (40 gr ongekookt): 100 kCal
100 gr rundergehakt: 200 tot 250 kCal
1 zalmfilet van 125 gr: 200 tot 250 kCal