Ik loop te rennen en te racen. Want het is zover. De verbouwing en de verhuis is in volle gang. Heel braaf heb ik tegen mijn klanten gezegd dat ik iets minder werk de komende weken en heb Milou de controle gegeven over de social media zaken. Eigenlijk zou ik dus met de kwast in mijn hand moeten staan en meubeltjes moeten schoppen. En toch, toch heb ik zo gevoel wat mij niet lekker zit. Want ik moet toch werken? En ook sporten? En hoezo moet de was niet gestreken worden? En en en…..kortom controle! Wat maakt dat ik het zo lastig vind de controle los te laten. Ja, ik ben iemand die super impulsief is, ik hou van uitdagingen en leef per dag. Of toch niet? Wat maakt dat ik de controle wil houden, terwijl ik van tevoren alles heel goed heb besproken en overgedragen? Tja, ik weet het: het draait hierin gewoon weg om de controle los te laten. Te vertrouwen op wat er gaat gebeuren. Controle is super stressvol en ontspannen zit er niet in, net zoals vertrouwen. Vertrouwen op de ander maar vooral op jezelf. Vragen als: “Oei, vinden klanten dit wel ok, haal ik mijn omzet dan wel?” spelen constant op. En dit is raar want de klanten weten ervan en mijn omzet is ook gecontroleerd.

Aaaaiiii…..jammer coach Anka. Ook jou lukt het dus soms niet. Terwijl ik toch echt dagelijks tegen de klant zeg dat ze de controle moeten los laten over bepaalde zaken….mmmmm.

Wat maakt toch dat wij zoveel zekerheid nodig hebben?

Laten we voorop stellen: ons leven is best wel een beetje eng. Wat staat ons te wachten en wat gaat ons overkomen? Daarin denken wij vaak negatief i.p.v. positief. “Wat als ik ontslagen word? Wat als ik dat huis koop en niet kan betalen? Wat als mijn man vreemd gaat?” Kortom alle doemdenkers. En als je niet uitkijkt zorgen deze doemdenkers voor heel veel paniek en angst.

Aangezien wij deze onzekerheid niet willen hebben gaan wij hier zelf invloed op uit oefenen. We plannen niet alleen de volgende dag in, nee we plannen het liefst heel onze toekomst in. We sparen, kiezen een studie uit die nut heeft, slaan hele voorraadkasten in voor als er een natuurramp onstaat, plannen onze vakantie een jaar van tevoren, want anders is er geen plek en zelfs onze sociale afspraken plannen we in, want anders wordt diegene boos dat je ze zolang niet spreekt. Wij denken dat wanneer we alles plannen we deze angsten kwijt raken. Dat we dan lekker kunnen slapen en genieten van de dag.

In principe is dit best oké. Maar er komt iets om de hoek kijken: het leven kun je niet (helemaal) onder controle hebben. En als we denken dat wij het hebben, gaan we weer verder met de andere dingen onder controle te krijgen. We proberen alles zo vast te houden en te regelen, dat wanneer het niet zo loopt we volkomen in de stress schieten. Die stress zit in het verschil tussen de werkelijkheid en onze wensen.

 

 

Stress komt en gaat

Vaak hoor ik de klant zeggen, dat hij/zij nu echt gezond gaat eten, want de stressvolle situatie is voorbij. Waarop ik vaak antwoord: deze is voorbij en de andere komt. Tenminste zo ervaren wij het. Vaak is het niet de situatie die stress oplevert, maar onze niet uitkomende wensen die stress op leveren. Iets komt niet uit. Of iets waar je niet op had gerekend komt om de hoek kijken. Ik wil hier niet mee zeggen dat een situatie zoals ziekte etc. geen stress mogen zijn!

Maar vaak hoor ik wel: “Houdt het nu noooooit op!” Waarop ik antwoord: “Nee het houdt nooooooit op! Net zoals de mooie dingen die nooooooit ophouden. Het is de manier hoe jij met die nooooooit omgaat.”

 

Misschien is het heftig

Het is wellicht heftig wat ik zeg. Want jij doet zo je best om alles op de rit te krijgen, zodat je kan gaan genieten. Hoe kan dit nu toch? Zelf denk ik dat de oplossing zit in het loslaten (overgeven) aan het leven? Klinkt zweverig he:)? Maar ik denk echt, dat wanneer wij de controle loslaten, of nog sterker, wij accepteren dat wij niet alles kunnen controleren, we zoveel rust krijgen (wat dus niet betekent dat je nu je pensioenplan overboord moet gooien). Want waar je je vaak in het begin druk over maakt, valt later best wel mee.  Vertrouw op je omgeving en jezelf. Denk je niet dat je dan een stuk relaxter met de dagelijkse gang van zaken om kunt gaan?

Een niet behaald doel is geen mislukking!

Probeer een doel niet als mislukking te zien als hij niet behaald is. Als jij je best er voor hebt gedaan kun je niet mislukken namelijk. Wanneer jij dingen uit je handen hebt laten vallen, kunnen ze namelijk andere dingen weer gaan vasthouden. Vaak is hoor je het gezegde “Go with the flow”! En dat is het beste! Want heb je weleens geprobeerd tegen de golven in te zwemmen? Dat is verdomd zwaar. Vertrouw op het leven, relax en laat los. Echt, het komt allemaal goed!

 

Nogmaals ik zeg niet dat je dus alles aan het lot moet overlaten. Plannen moet vaak, sommige calculaties moet je inbouwen om problemen in de toekomst te voorzien en de boodschappen moeten gedaan worden. Net zoals de rekeningen betaald. Maar als jij een probleem meer gaat zien als een leermoment, komt er ruimte voor iets anders.

En nu ik deze wijze leerschool heb uitgesproken ga ik eens heel streng voor mijzelf zijn. Mijn oude kloffie uit de kast trekken en de webwinkels veroveren. En mocht ik dan toch weer klagen: kom dan langs om een stuk schilderstape op mijn mond te plakken!

You can do it! – Anka-