Light of juist niet?

Heb jij dat ook vaak? Met warm weer…een lekker colaatje light? Want je bent aan de lijn dus cola light, optimel & suikervrije snoepjes zijn dan toch goed? Sorry, buiten alle andere bijwerkingen ga ik je uitleggen dat light je lichaam totaal van slag maakt. En dus ook afvallen moeilijk kan zijn! Aspartaam en andere zoetstoffen houden je hersenen namelijk voor de gek! Je stofwisseling is totaal van de wap! De kans op gewichtstoename is maar liefst 200%! Aaaiiii…toch maar een watertje?

Hoe komt dit nu zou je je afvragen. Ten eerste is ons lichaam niet gewend met chemische producten te dealen. Bijvoorbeeld een blad van de stevia is ok. Maar zodra het verwerkt is in een zoetstof niet meer. Andere chemische zoetstoffen behalve aspartaam zijn onder andere acesulfaam-k, cyclaamzuur, isomalt, saccharine, sucralose, thaumatine, xylitol etc. etc. Ze zijn allemaal bekend als E-nummers.

Oke, even op een rijtje wat al deze stoffen nu doen met je lichaam:

  • Ons lichaam raakt ontregeld door chemische zoetstoffen. Uit onderzoeken met ratten is gebleken dat ze veel méér calorieën aten als ze kleine hoeveelheden zoetstoffen kregen dan de controlegroep die natuurlijke suikers kreeg. Bij één onderzoek bleken ze al na een maand maar liefst 25% zwaarder te  zijn dan aan het begin. Men kan het niet precies verklaren maar het schijnt dat, doordat we ons lichaam foppen met zoetstoffen, het lichaam niet goed meer kan inschatten hoeveel voedsel er nodig is.
  • Ons honger- en verzadigingsgevoel wordt dus verstoord. Het lichaam denkt dat het energie krijgt (zoetigheid betekent namelijk energie) maar dat krijgt het niet. Het lichaam gaat dan vervolgens op zoek naar energie, ofwel we worden op pad gestuurd om te gaan eten. Dit is de oorzaak van de vaak grote behoefte aan suikers en koolhydraten na het eten van lightproducten. Herken je dit?
  • Het energieverbruik van je lichaam gaat naar beneden na het gebruiken van chemische zoetstoffen. Men heeft nog niet kunnen verklaren hoe dit komt maar uit proeven met ratten bleek dat ze minder energie verbruikten na een maal met zoetstoffen dan na een maal met veel calorieën. Ook dit zorgt voor meer vetopslag.
  • Je lichaam geeft telkens insuline af om al deze zoetigheid de cellen in te lozen. Ook al is zit er geen energie in! En als er insuline in je lichaam zit zal je deze geen vetten verbranden!

 

Mijn conclusie is dat ons lichaam een fijn afgesteld organisme is en dat we nog steeds niet precies weten welke invloed voeding of chemische stoffen op ons hebben. Duidelijk is wel dat we niet zijn gebouwd op chemische zoetstoffen die ons lichaam voor de gek houden. Daar raakt ons lichaam van uit balans. Het beste voor nu is dus om te stoffen met zoetstoffen en aspartaam. En ja dat is in het begin echt een drama. Want je moet gewoonweg afkicken. Na twee weken zuilen je smaakpapillen zich al aanpassen. En die weken zijn dus dat is wel te overzien tocht?

En zeg vooral op een verjaardag: doe maar een spaatje rood…(oke, 2 wijntjes mag…af en toe:))

liefs Anka

bron: Marjolein Dubbers