Baking Soda wordt onder andere gebruikt als rijsmiddel, een onderdeel van bakpoeder, maar ook los van bakpoeder is het te gebruiken in allerlei bakproducten, als zuurteregelaar, stabilisator en binnen de medische wereld als middel tegen overtollig maagzuur. Ook voor schoonmaken, deodoriseren, vlekker verwijderen, ontvetten, ontzuren en ontkalken is het geschikt.

 

Bicarbonate en natriumkarbonaat?

Baking Soda, ook wel het natuurlijke Eerste Hulpmiddel. Het staat bekend onder de namen: zuiveringszout, maagzout, bakzout, steenzout, sodium bicarbonate en baksoda en heeft de scheikundige naam natriumkarbonaat. Heel leuk zul je waarschijnlijk denken, maar wat kan ik ermee!? Dat ga ik je in deze blog vertellen.

 

Baking Soda tijdens het bakken

Baking Soda is een natuurlijke stof en wordt vaak verward met baking powder of bakpoeder. Bakpoeder wordt ook gebruikt in plaats van gist en Baking Soda is een ingrediënt van bakpoeder. Bakpoeder is een stabiele stof als vervanging van gist en daarom beter regelbaar voor het laten rijzen van bakproducten.

 

Baking Soda sterker medicijn dan chemotherapie

Baking Soda is een belangrijk medicijn gebleken bij het behandelen van o.a. kanker, nierziektes en andere aandoeningen. Zo is bijvoorbeeld vastgesteld dat de combinatie van citroen/limoen en Baking Soda een 10.000 keer sterker effect heeft dan chemotherapie!

 

 

Toepassingen

Je kunt Baking Soda op enorm veel manieren gebruiken. Onderstaand een heleboel tips, gesorteerd op categorie!

Persoonlijke verzorging

+ Kammen & borstels: Voor haar met meer glans verwijder je de aanwezige natuurlijke olie en haarresten. Houd kammen en borstels schoon door ze te weken in een zachte oplossing van één theelepel Baking Soda in een klein bakje warm water. Spoel ze af en laat ze drogen.

+ Handzeep: Geef jezelf een hand met Baking Soda. Vergeet de harde zeep en schrob zachtjes het ingetrokken vuil en de geuren weg met de neutraliserende pasta van drie delen Baking Soda op één deel water. Spoel je handen schoon en je hebt weer een heerlijk babyhuidje!

+ Deodorant: Een snelle pitstop. Wrijf Baking Soda onder de armen om de hele dag fris te voelen. De magie van Baking Soda zal de geur snel neutraliseren in plaats van alleen te maskeren.

+ Mondwater: Meng één theelepel Baking Soda in een half glas water, spoel en spuug uit. De geuren worden niet gemaskeerd, maar geneutraliseerd. Doordat je niet poetst schuren de deeltjes niet langs je tanden en is het dus 100% veilig!

+ Gezicht- & lichaamsscrub: Meng drie eetlepels Baking Soda met één eetlepel water. Wrijf het zachtjes met cirkelvormige bewegingen over de huid om dode huidcellen te verwijderen. Daarna wel even afspoelen met water

Badkamer

+ Sanitair reinigen: Vuil en kalkaanslag op badkamertemperaturen zijn met wat Baking Soda op een vochtige spons of lap moeiteloos te verwijderen, waarbij het milieu wordt ontzien.

+ Badkuip met vettige aanslag: Een badkuip wordt vaak extra vies door aanslag van badolie en shampoo en dergelijke. Strooi eerst Baking Soda in de badkuip en poets het daarna met een doekje verzadigd met azijn. Vuil en vet verwijdert hierdoor heel makkelijk.

+ Douchekop ontkalken: Meng 1 deel Baking Soda en 4 delen azijn in een plastic zak. Doe de zak om de douchekop heen en maak hem vast met een elastiekje. Haal de zak er na een uur af en spoel de douchekop schoon met water.

+ Kalkaanslag op kranen: Hardnekkige kalkaanslag op kranen en knoppen wrijf je in met een pasta van Baking Soda. Laat dit enkele uren intrekken, schrob goed na, spoel het af en wrijf het droog.

+ Afvoer verfrissen: Je kunt 4 eetlepels Baking Soda in de gootsteen strooien voordat je op vakantie gaat, zodat deze lekker fris blijft ruiken wanneer je een poosje weg bent. De zwanenhals kan bij langere tijd wegblijven zonder water komen te staan en dat geeft vaak vervelende geurtjes. Met Baking Soda kun je deze geurtjes neutraliseren.

Huisdieren

+ Honden met een slechte adem: Strooi een halve theelepel Baking Soda op een vochtige (honden) tandenborstel en poets daarmee de tanden van je hond.

+ Als je huisdier vies ruikt: Strooi wat Baking Soda in de vacht van je huisdier en borstel de vacht daarna goed uit. Je hond, kat of cavia zal daarna een tijd geen vieze lucht meer met zich mee dragen.

+ Oormijt: Tegen jeuk en oormijt was je de binnenzijde van de oren van je hond of kat met een oplossing van warm water en Baking Soda.

Pret & Plezier

+ Natuurlijke helium: Vul een plastic fles met 1/3 azijn. Vul een ballon met 2/3 Baking Soda. Schuif het uiteinde van de ballon over de rand van de fles met azijn, zorg dat de Baking Soda (nog) niet naar beneden valt. Zet de ballon daarna overeind. De ballon wordt gevuld met koolzuurgas en wordt vanzelf opgeblazen!

+ Vulkaan maken: Baking Soda is heel geschikt voor spectaculaire bruisexperimenten. Laat je kids van papier-maché een vulkaan maken en verven en bouw daarin de Baking Soda ‘lava’. Je kunt de vulkaan zelf natuurlijk ook van klei maken. Zorg dat er in het midden van de vulkaan een gat zit. Zet de vulkaan als hij klaar en opgedroogd is op een bordje en zet het in een teiltje. Strooi een eetlepel Baking Soda in het vulkaangat. Giet hier azijn overheen en roer het snel door elkaar met een lepel. Daarna gaat de vulkaan vanzelf zijn ‘lava’ spuwen!

 

Er zijn nog héél veel meer dingen die je kunt doen met Baking Soda. Heb jij zelf een geniale toepassing voor Baking Soda? Laat het ons weten, dat vinden we leuk!

 

 

 

 

Wil jij ook iedere week een verrukkelijk recept en de beste tips & tricks in je mailbox ontvangen? Het enige wat jij hoeft te doen is hieronder op de knop drukken!

Ja, ik wil wekelijks recepten ontvangen!

 

BRON