Het besef….carnaval het is weer afgelopen….

Terwijl iedereen de afgelopen dagen aan het hossen en feesten is geweest, heb ik er dit jaar voor gekozen om eens heerlijk thuis te blijven. Ja, ik hou van een wijntje en een feestje. Maar na een fikse griep en een achterstand, breng ik mijn tijd dit jaar lekker achter de laptop door, waarna wij vandaag lekker een paar daagjes naar zee zijn verhuisd. Even alle laatste griepjes en overvolle gedachtes eruit laten waaien. Zo krijg ik altijd weer nieuwe inspiratie. En misschien ook wat meer besef…

Op mijn ‘must to do lijstje’ staat voor deze vakantie: foto’s van de telefoon halen en e-mail opschonen. Aaai…het zijn maar 6789 foto’s. Hoezo gek dat mijn telefoon het zo slecht deed. Ik denk dat deze ordenen nog een 20 jaar plan wordt, maar goed de telefoon kan er weer tegenaan.

Terwijl ik hier zondag mee bezig was kreeg ik een appje van mijn lieve studievriendin Olga. Of ik nog wat informatie heb van het examen van vorig jaar. Gelukkig ben ik van dit monsterlijk examen af en help iedereen om dit leerproces te versoepelen:)! Tijdens mijn speurtocht in al die mailtjes kwam ik iets tegen; ‘beoordeling studieverslag’. Wat raar. Ik heb het ontvangen. Maar volgens mij zag ik toen alleen het cijfer 8,2 staan en heb voor de rest nergens naar gekeken.

overleven, gewichtsconsulent, darmen, hormonen

Ik open het en lees het volgende;

“Hoi Anka,

Goed behandelplan. Helder omschreven wat je gaat doen en hoe je het aan gaat pakken.
Ik mis nog wel hoe je de resultaten meetbaar maakt.
Kun je herstel van hormoonbalans meten? Of is dit alleen op basis van ‘je beter gaan voelen?’
Ik vraag dit vanuit mijn eigen interesse omdat jij zo ontzettend veel weet van de hormonen.Complimenten!

Mooi reflectieverslag. In je verslag en ook in de lessen heb ik gezien dat je op jezelf kunt reflecteren en dit ook doet. Je kent je kwaliteiten en valkuilen. Mooi dat je zo bewust aan je professionaliteit werkt.

Ik wens je heel veel succes en plezier in de toekomst met je praktijk.
En ook ontspanning en rust gewenst voor jou en je gezin nu je opleidingen afgerond zijn. Zul je echt proberen even te ontspannen, in het gat te vallen en  te ontdekken dat niks doen ook lekker (en misschien ook confronterend) kan zijn?

Met vriendelijke groet,

Diana

Docent psychosociale vakken ”

Toevallig?

Ja hoor, ik geloof nooit dat iets zomaar komt. Net nu ik vakantie heb lees ik de tekst nog een keer en nog een keer. Hoe kan het zo zijn dat ik hier vorig jaar overheen heb gelezen? Ik hang achterover, terwijl ik kijk hoe ver de foto’s al geupload zijn, en ga denken. Ja! Vorig jaar rende ik letterlijk als een kip zonder kop rond. Eigenlijk riep ik toen al heel hard dat ik wat rust nodig had, maar op een of andere manier was ik nog niet zo ver.
Ik wilde wel ontspannen en ik wilde wel genieten, maar het lukte gewoonweg niet. Het ging altijd over controle en loslaten..

Juist omdat ik dit jaar heel veel aan zelfreflectie heb gedaan kwam dit besef. Met een fikse griep er bovenop was het voor mij eindelijk zover. (en ja, confronterend). De knop was en is om!  In geen jaren heb ik het zo ‘rustig’ aan gedaan. De storm is gaan liggen.

Maar vaak is het ook zo bij mijn klanten. Maar wellicht ook bij jou. Werkt bij jou een 10 weken kuurtje ‘wie kan het meeste afvallen?’  Werkt het bij jou ‘Doe deze 4 weken challenge en ik ben gelukkig?’ Ik denk zeer zeker dat de motivatie er is. En ik denk zeer zeker dat de wil er is.En ook zeer zeker dat het een goede stap is. Sterker ook ik geef wel eens van zulke startprogramma’s. Maar zoals we wel vaker zeggen dat Rome niet in 1 dag is gebouwd, is dit bij jouw brein ook niet zo.

burnout, ontspan, relax, stress

Daarom zie ik mensen vaak een hele tijd. Als iemand bij mij binnenkomt voor de eerste keer zie ik onwijs veel mooie resultaten na enkele weken. Maar altijd zeg ik erbij, dat we pas na 6 weken gaan oordelen. Niet omdat ik de klant niet vertrouw of niet geloof. Nee, er is namelijk altijd een terugval. Deze zie ik vaak tussen de 4 en 6 weken. Nou ja, de klant vindt dit een terugval. Ik niet! Ik denk juist: ‘Yes! Nu gaan we pas echt leren.’ Want om in de terugval niet de handdoek in de ring te gooien, maar om juist die berg omhoog te klimmen maakt je sterk. Je gaat leren waar je zwakke schakels liggen. Je gaat leren waar je pijn ligt, je gewoontes, je reacties etc. En dan steeds ga je een steentje hoger.

Besef!

Dat is zo groot aspect in een overwinning. Je doet het niet slecht, je hoeft de schuld niet bij iemand of jezelf te leggen. Het gaat over besef. En dat duurt soms even. Want als het zo makkelijk zou zijn, waarom zijn bepaalde dingen dan gebeurd? Ja, ik ben een therapeut die ook kijkt naar het lichamelijke aspect. Soms zijn je hormonen en neurotransmitters zo van de wap, dat er hele rare dingen met je kunnen gebeuren. En dan heb ik het echt niet enkel over de chocoladeaanval voor je maandelijkse periode. Nee, zowel vrouw als man kunnen hier zeer zeker last van hebben. Maar goed, dit stukje laat ik in deze blog achterwege:)…..

Reptielenbrein?

Vaak blijven we in ons reptielenbrein hangen. Dit is het kleinste deel van de hersenen. En dit deel wilt maar 1 ding: overleven! Het zorgt dan ook voor het voortbestaan en voortplanting. Dit brein denkt niet na en onthoudt ook niet. Het reageert impulsief. Het is dus buiten je bewustzijn om. Het lijkt net een leeuw die voor zijn welp vecht. Het reptielenbrein heeft namelijk de verantwoording dat alle vitale systemen blijven lopen. Gelukkig zijn er ook nog twee andere breinen die wel zorgen voor emotie en verantwoordelijkheid. Aangezien het reptielenbrein het oudste brein is, gaat deze ook het snelste met je aan de haal. Het is dus de kunst door training de andere twee delen ook aan het werk te zetten. En dat gaat jammer genoeg niet 1,2,3.

Wil jij nu weten hoe jij dat reptielenbrein kunt aanspreken? Hoe je wellicht nu wel langer resultaat kunt halen? Dan nodig ik jou uit jouw reptielenbrein eens onder de loep te nemen. Samen met een goede balans van je lichaam kun je zorgen voor langdurige resultaten. Individueel maar ook in een groep is het leuk om aan jouw doel te werken! En laat dit nu eens 18 maart starten! We starten met 10 hele leuke informatieve avonden, waarnaast je ook kunt kiezen om met het groepstraject mee te doen of individueel. En natuurlijk wordt mogelijk grotendeels alles vergoed door de zorgverzekering.

Nou, terwijl mijn reptielenbrein nu probeert te vertellen dat ik heel veel moet doen, zegt mijn andere brein dat ik maar eens heel erg ga genieten van Koos Konijn, het strand en mijn lieve rebellen. En mocht je nu zo na carnaval enkel in overlevingsstand staan, kun jij wellicht met je andere brein eens kijken of de eerste stap naar besef er al is!

strand, genieten, fijn, orthomoleculair